La Ciorescu funcționează un centru care are grijă de animalele ce au ajuns în stradă
Social 22 ianuarie 2020, 22:13 | 8522

Nu doar oamenii pot fi îngrijiți regește, ci și animalele. Dovadă este un centru specializat din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, unde și-au găsit adăpost câini și pisici care au suferit în urma unor accidente rutiere, dar nu numai. Aici, patrupezii sunt sterilizați, vaccinați, hrăniți și ținuți o perioadă, dar între timp li se caută și stăpâni. Astfel, unii ajung chiar și în Germania. Cum se întâmplă asta, vedeți în reportajul Parascoviei Spic.

Fundația moldo-germană „Laika” din Ciorescu și-a deschis porțile pentru animalele fără stăpân în anul 2004. Acum, aici sunt adăpostiți 65 de câini și 40 de pisici.

Alexandru, care este medic veterinar, vine primul la muncă. Patrupezii îl simt de departe, spune el.

Animalele care ajung aici suferă de anumite probleme de sănătate.

Înainte de a fi lăsate să alerge prin curtea centrului, animalele trec obligatoriu prin cabinetul medicului veterinar. Acest câine a fost găsit de către câțiva copii și abia de se mișca din cauza unei fracturi.

Boni a ajuns la azil când avea un an și câteva luni. Asta pentru că stăpânii ei au luat calea străinătății. Ea a fost suprahrănită și acum are probleme cu articulațiile, spun specialiștii.

În stradă, a fost găsit și acest câine, care a primit numele „720”, după numărul pe care îl avea la ureche. Patrupedul se află de câteva săptămâni într-o încăpere specială, izolat de ceilalți câini.

După operații sau alt ajutor medical, în funcție de starea sănătății, ei sunt plasați în carantină, într-o încăpere sterilă, bine încălzită.

Unii câini se bucură de o atenție sporită. Ei sunt supravegheați non-stop.

Doina și Ana sunt angajate să facă ordine la animale și să le hrănească.

Totuși, mâncarea preferată a câinilor este terciul cu lăbuțe de prepeliță sau bucăți de carne de găină, spune Ana.

Noaptea, ca să nu înghețe, patrupezii dorm în paie.

Nu doar câinii sunt răsfățați, ci și pisicile. După reabilitare, animalele sunt fotografiate, iar pozele lor sunt publicate în revistele specializate din Germania și cei care vor să-și împartă căminul cu un câine sau cu o pisică, dau un telefon în Moldova.

Așa a ajuns în Germania și Juju, o cățelușă găsită în stradă, care nu se putea mișca.

Centrul a fost deschis de o femeie care locuiește în Germania. Ea îl susține financiar până în prezent. Cei care vor să ia acasă un câine sau o pisică pot suna la numărul 068 944 733. 

Opinia ta contează. Comentează!