Fugarul Ilan Șor și-a găsit ”refugiul” într-un oraș mic, dar care impresionează prin lux și opulență
Politic 12 septembrie 2022, 19:55 | 814

Fugarul Ilan Şor, anunțat în urmărire internațională, care se ascunde în Israel, și-a găsit ”refugiul” într-un oraș mic, dar care impresionează prin lux și opulență. Jurnaliștii proiectului „CuSens” au analizat mai multe fotografii și filmulețe distribuite pe rețelele de socializare de către familia căutatului Șor și i-au găsit casa. Este vorba de o vilă de lux din orașul Caesarea, la câțiva metri de Mediterană. Regiunea este faimoasă pentru faptul că acolo dețin vile luxoase cei mai bogați oameni din Israel.

Din acest cadru, în martie anul trecut, Ilan Șor transmitea un mesaj de felicitare. Reporterilor le-a suscitat atenția șemineul suspendat din stânga lui Șor, o piesă de decor exclusivistă. Același șemineu apare într-o fotografie distribuită în octombrie 2019, pe Instagram, de soția sa, interpreta Jasmin. Dacă punem alături cele două fotografii, vedem că, pe lângă șemineu, mai multe detalii coincid, inclusiv distanța de la podea până la nișa din perete, grosimea plintei.

Priveliștea de după geam, însă, ne duce cu gândul la o vilă. Mai mult, teracota, geamurile mari de tip perete, bulina albastră cu margine albă – sunt detalii pe care le găsim și în alte fotografii, postate pe rețelele de socializare de Jasmin și cei doi copii ai familiei Șor. Observăm bulina albastră cu margine albă și într-o fotografie în care apare Ilan Șor, publicată, de data aceasta, chiar pe contul său de Instagram, în februarie 2022.

Dacă analizăm și alte poze și video-uri de pe rețelele de socializare, poate fi observată în întregime somptuoasa vilă în care familia Șor s-a fotografiat în ultimii trei ani. Aceasta are cel puțin două etaje, iar în curte observăm un bazin dreptunghiular cu terasa din jurul lui din lemn. Grădina este una generoasă, are mai mulți copaci de măslini, câțiva palmieri, un balansoar și niște trepte distinctive din piatră. Exact din această curte și Ilan Șor a publicat o fotografie, în luna iunie 2022.

Filmulețele și fotografiile mai dezvăluie o terasă destul de mare, mărginită de o balustradă de sticlă, iar la linia orizontului se vede marea, semn că proprietatea se află aproape de plajă. Cât despre interiorul proprietății, vedem spații generoase, o bucătărie modernă și niște scări mărginite de un perete de sticlă. Câteva detalii din vilă le observăm chiar în unele videouri publicate de Ilan Șor online.

Primele poze din această locuință, interpreta Jasmin le-a postat în data de 9 iulie 2019, la doar trei săptămâni după ce soțul ei, deputatul Ilan Șor, a fugit din țară, traversând, potrivit Procuraturii Generale, ilegal frontiera de stat. Se întâmpla după căderea regimului Plahotniuc.

Unde, totuși, s-a ascuns Ilan Șor în toată această perioadă? În spațiul online au apărut două filmulețe cu el într-un mall din orașul de pe malul mării Mediterane, Netanya, din Israel și la o terasă dintr-un alt oraș, la fel de pe litoral – Herzliya. După zile de căutări, reporterii au reușit să identifice vila în care familia Șor s-a fotografiat în ultimii trei ani. Nu se află nici în Netanya, nici în Herzilya sau Tel Aviv, dar în Caesarea, un oraș cu doar câteva mii de locuitori, dar care impresionează prin lux și opulență.

Din informațiile publicate pe un site de booking, imobilul are două etaje, cinci dormitoare și o suprafață de 800 de metri pătrați. Terenul, pe care este amplasat, este de aproape 3000 de metri pătrați și se află la trei minute distanță de plajă. Vila este descrisă ca fiind o „proprietate unică, într-o zonă râvnită, ce oferă un nivel neîntrecut de lux și izolare”. Pozele coincid până în cele mai mici detalii cu cele postate de familia Șor pe rețelele de socializare.

Pe site-urile imobiliare prețul vilei este de 45 de milioane de șecheli israelieni noi sau circa 13,2 milioane de euro. Chiria, însă, ar fi de circa trei mii și jumătate de dolari. Care e prețul pe care îl achită familia Șor? Nu se știe cu exactitate.

Jurnalista americană din Israel, Orly Halpern, este cea care, la solicitarea redacției CU SENS, a mers la fața locului pentru a vedea proprietatea și cine se află acolo. Când a ajuns în fața vilei, mai întâi a văzut o femeie în curte, iar în scurt timp, un bărbat a ieșit din casă, care s-a prezentat drept șofer. Acesta nu i-a oferit informații despre Ilan Șor, însă un cuplu, care locuiește în vecinătate și tocmai trecea prin preajmă, a spus că dacă nu este paza în fața vilei, înseamnă că, cel mai probabil, Ilan Șor nu este pe loc.

În timp ce Ilan Șor își petrecea timpul în vila de lux de pe malul mării Mediterane din Caesarea, autoritățile de la Chișinău l-au dat în căutare internațională și au solicitat extrădarea acestuia din Israel. O cerere în acest sens a fost trimisă încă acum doi ani și jumătate.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiției: "Din partea Republicii Moldova s-au făcut toate procedurile corespunzătoare. A fost expediat un demers de extrădare, după care au fost transmise informații suplimentare. Am impresia că ultima dată a fost în august și, ulterior, în noiembrie 2021. Acum așteptăm răspuns din partea autorităților statului Israel. Mingea este în terenul autorităților statului Israel."

În Republica Moldova, deputatul este cercetat penal de procurori în mai multe dosare, majoritatea fiind deschise după ce politicianul a fugit din țară. Pe lângă implicarea în dosarul fraudei bancare, unde este acuzat de escrocherie și spălare de bani, Șor mai este anchetat pentru fals în declarații pentru că nu a raportat la Autoritatea Națională de Integritate toate bunurile pe care familia sa le deține. Un singur dosar se află însă pe masa judecătorilor. Este vorba de cel în care Șor a fost condamnat în 2017, de primă instanță, la șapte ani și jumătate de închisoare, dosar care stă pe linie moartă.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie