Guvernul va definitiva calculele și va comunica săptămâna viitoare toate datele privind indexarea pensiilor începând cu 1 aprilie
Economic 9 martie 2022, 20:26 | 1221

Guvernul va definitiva calculele și va comunica săptămâna viitoare toate datele privind indexarea pensiilor începând cu 1 aprilie. Despre aceasta s-a anunțat în cadrul ședinței de astăzi a executivului. Astăzi cabinetul de miniștri a avizat pozitiv proiectul vizând reducerea decalajului între pensiile mari și cele mici.

MARCEL SPĂTARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "În 2022 se va indexa doar partea pensiei care nu depășește salariul mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul curent. Așadar, este vorba de indexarea diferențiată a pensiei. Totodată, prevederile conform cărora cheltuielile de achitare a pensiilor deputaților, membrilor de Guvern, funcționarilor publici, aleșilor locali, procurorilor și judecătorilor sunt suportate integral din bugetul de stat necesită o examinare suplimentară."

NATALIA GAVRILIȚA, premierul Republicii Moldova: "Este un proiect important pentru a putea face calculele și a veni cu indexarea de la 1 aprilie. Am auzit anumite îngrijorări. Pensionarii nu trebuie să se îngrijoreze. Va fi indexarea la 1 aprilie. Vom veni cu cifrele necesare imediat după aprobarea acestei legi. Săptămâna viitoare vom avea cifrele finale pentru creșterea economică."

MARCEL SPĂTARI, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "În acest an, vom avea o dublă indexare a pensiilor, o indexare conform indicelui prețurilor de consum și o majorare a pensiilor conform creșterii economice. Așteptăm aceste date de la BNS săptămâna viitoare și atunci vom prezenta toate calculele."

Ultima dată, pensiile au fost indexate pe 1 octombrie anul trecut cu 3,86 la sută. Cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă a fost stabilit la 2.000 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!