Moldoveni cumpără „Arbidol” pe internet, îl transportă peste Prut și îl vând acolo la preț dublu sau chiar triplu
Social 3 noiembrie 2021, 15:53 | 6861

Preparate rusești, interzise în Uniunea Europeană, care ar preveni infectarea cu COVID, sunt comercializate pe internet în Republica Moldova. Pe fondul infectărilor masive din România, preparatul este căutat în special de românii nevaccinați care se tem de COVID. Așa că unii moldoveni îl cumpără de pe internet, îl transportă peste Prut și îl vând acolo la preț dublu sau chiar triplu. Este vorba de medicamentul rusesc „Arbidol” - de negăsit deja în farmaciile din Moldova, cu excepția regiunii transnistrene. Ce spune despre aceasta Ministerul Sănătății, vedeți în cele ce urmează.

DANIEL BRIA, farmacist: "La momentul de față preparatul Arbidol în farmacii nu mai este, pentru că s-a epuizat stocul și nu avem de unde să-l luăm. - De cât timp nu-l mai aveți în farmacie? - De aproximativ două săptămâni. - Care era prețul? - Varia între 223 și 250 de lei, în funcție de loturile care au fost."

În schimb, preparatul poate fi găsit pe site-urile de anunțuri din țară și se vinde ca pâinea caldă. Prețul este însă cu mult mai mare. Un reporter Jurnal TV s-a dat drept cumpărător de Arbidol și a luat legătura cu câțiva din vânzătorii online.

Vânzător pe internet: "Pot să fac rost și de 10-15-20 cutii, de câte doriți...- Care este prețul? - 350 de lei cutia. - Nu puteți ceda la preț, pentru că în farmacii era 250 de lei? - Nu pot șefu. Nu eu le fac. Mie mi le-a transmis și acesta este prețul. În farmacii nu mai este de vreo două săptămâni. - Dumneavoastră de unde le-ați luat? - Din Moscova. Ele sunt rusești."

Vânzător pe internet: "Îmi scrieți adresa și vi le aduc în timp de jumătate de oră. - Cât e prețul? - 350 de lei o cutie. - Din câte știu în farmacii era 260 de lei. Nu ați putea să mai cedați? - Nu, pentru că preparatul se vinde foarte bine, câte 10-20 de cutii odată. El nu este acum nicăieri în țară. - Le aveți din Moldova sau din altă parte? - Nu. Este adus din Rusia."

Unii preferă să-l vândă în valută.

Vânzător pe internet: "- Care este prețul? - 17 euro. - Ar reieși vreo 350 de lei. - Da...- De ce în euro și nu în lei, dacă le-ați cumpărat din Moldova? - Așa s-a primit. Așa am pus anunțul."

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că vânzarea online a medicamentelor este ilegală.

SVETLANA NICOLAESCU, secretar de Stat la Ministerul Sănătății: "Astăzi, în Republica Moldova, nu avem un cadru legal privind comercializarea acestor produse online."

Mai mulți moldoveni stabiliți în Rusia ne-au comunicat că acolo prețul în farmacii al preparatului Arbidol variază între 160 și 540 de ruble, echivalentul a 39 - 160 de lei. În Uniunea Europeană acest antiviral este interzis, dar România a permis, provizoriu, în luna mai 2020, utilizarea lui în tratamentul anti-COVID în contextul crizei pandemice.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie