Produsele alimentare s-au scumpit
Economic 13 ianuarie 2020, 19:31 | 1793

Legumele și fructele s-au scumpit în anul trecut cu peste 50 la sută. Datele au fost făcute publice de Biroul Național de Statistică.

Potrivit Biroului National de Statistică, pe parcursul anului trecut, preţurile pentru produsele alimentare s-au majorat, in medie, cu peste 12 la sută. Cel mai mult, mai exact cu peste 50 la suta, s-au scumpit cartofii si fructele proaspete. Prețul legumelor proaspete s-a majorat cu 20 la sută. In special este vorba despre usturoi, castraveti şi rosii. Anul trecut, in ascensiune au fost si preturile pentru oua, crupe şi miere. Pestele și conservele din peste au fost mai scumpe cu aproape 10 la suta, untul - cu aproximativ 9 la suta, iar laptele şi produsele lactate – cu opt la suta. Carnea, preparatele și conservele din carne s-au scumpit cu 6,6%, faina de grau – cu peste cinci la suta, iar bauturile alcoolice – cu 4,1%. In aceeasi perioada, potrivit datelor oficiale, s-au ieftinit ceapa, morcovul, varza, gazul lichefiat ambalat in butelii si serviciile de transport aerian.

În opinia expertului economic Veaceslav Ioniță, autorităţile de la Chişinău au restanţe la capitolul reglementarea prețurilor pentru produsele alimentare, iar instrumentele pe care le au nu funcționează. "Uneori nu există nici concurență, nici libertate, iar unii operatori mai mari își permit abuzuri și creează așa-numite înțelegeri de cartel", a adăugat economistul.

Scumpirea produsele alimentare i-a afectat în primul rând pe oamenii cu venituri mici, printre care şi pensionarii.

Opinia ta contează. Comentează!