Republica Moldova primește din București aproape un milion de euro pentru mass-media, cultură și educație
Economic 27 iunie 2022, 21:46 | 724

Guvernul de la București trimite la Chișinău aproape un milion de euro pentru dezvoltarea mass-media, culturii și educației. Printre proiectele vizate, 36 la număr, sunt Bookfest Chișinău și Zilele Filmului Românesc. ”Este un buget de trei ori mai decât anul trecut”, a precizat Adrian Dupu, secretarul de stat din cadrul Guvernului României, responsabil pentru relația cu Republica Moldova.

ADRIAN DUPU, secretarul de stat din cadrul Guvernului României: "Am vrut ca fiecare leu pe care statul român îl investește în Republica Moldova să ajungă la cât mai mulți oameni, de aceea ne-am concentrat pe proiectele mari, de anvergură, care au un impact major în promovarea istoriei culturii, tradițiilor românești în Republica Moldova."

Din proiectele selectate face parte Salonul Internațional de Carte ”Bookfest Chișinău”, programat pe 31 august, de Ziua limbii române. Unele proiecte vin să descurajeze abandonul școlar, iar altele să promoveze cultura și valorile românești.

ADRIAN DUPU, secretarul de stat din cadrul Guvernului României: "Vom mai avea Zilele Filmului Românesc, care se va desfășura în această toamnă, a opta ediție, și care va fi cea mai mare ediție de până acum. Mai este finanțat un proiect care se adresează elevilor din mediul rural prin intermediul căruia aproximativ 10 mii de elevi din medii defavorizate vor beneficia de rechizite la începutul anului școlar."

Printre proiectele câștigătoare sunt și din mass media, care vin să promoveze o presă independentă. Ajutorul financiar are un impact major asupra îmbunătățirii vieții cetățenilor, a declarat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei României la Chișinău, Marius Ciprian Toth.

MARIUS CIPRIAN TOTH, însărcinat cu afaceri al Ambasadei României la Chișinău: "România susține cu multă abnegație și cu multă încredere eforturile, pe care Republica Moldova le-a obținut, inclusiv obținerea statului de țară candidat de aderarea la UE."

În acest an au fost depuse 140 de cereri pentru finanțare din partea Guvernului României.

Opinia ta contează. Comentează!