Primăria Chișinău vrea să majoreze unele taxe locale, începând cu anul viitor
Social 1 decembrie 2020, 17:28 | 3246

Primăria Chișinău vrea să majoreze unele taxe locale, începând cu anul viitor. Oamenii de afaceri, care se ocupă, spre exemplu, cu ambalarea coletelor sau cei care dețin stațiile de alimentare a automobilelor electrice, ar trebui să achite taxe suplimentare. Antreprenorii nu agreează ideea, dar municipalitatea insistă că taxele majorate vor îmbunătăți calitatea vieții din Chișinău.

Proiectul ”Cu privire la aprobarea și punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2021” prevede că cei care au stații de încărcare a automobilelor electrice vor plăti 5000 lei/ coloana de distribuție. Unii antreprenori spun că inițiativa Primăriei ar fi lovitură puternică pentru business.

OLEG ȘTEFANIUC, director al unei rețea de stații electrice: "Considerăm că este un pas negândit. Sigur, poate atunci când businessul va aduce profit, dar acum - nu. Preconizăm ca să începem profitul începând cu anul 2024. În prezent, aici sunt aproximativ o mie de mașini electrice, iar în total sunt 150 de stații de încărcare. Suntem în faza embrionară și în acest moment este foarte periculos să nu fim sufocați. Cum va apărea această taxă, vom fi nevoiți să ridicăm tariful la încărcarea automobilelor electrice."

Oleg Ștefaniuc crede că autoritățile locale ar trebui să susțină transportul ecologic. Pentru unitățile de comerț ambulant, amplasate în afara piețelor autorizate și care nu au fost expuse procedurii de licitație, taxa ar putea fi dublată, adică proprietarii ar putea plăti până la 10 000 lei, în funcție de tipul unității comerciale. Autoritățile motivează prin faptul că banii acumulați vor fi investiți în dezvoltarea infrastructurii.

RIMA SCIASTLIVÂI, șef interimar Direcția Finanțe a Consiliului Municipal Chișinău: "Vrem trotuare, vrem coșuri de gunoi, vrem bănci, vrem copaci, adică fiecare dintre noi are o contribuție la bloc, fiecare persoană fizică care plătește ceva știe că va fi îmbunătățit și atunci nu este așa de dureros când îți dorești o schimbare pozitivă. Noi nu trebuie să privim acest lucruri ca ceva negativ. Lucrurile sunt de așa natură că trebuie să plătim ca să avem ceva în societate."

Unii vânzători se tem de o eventuală creștere a taxelor, iar alții dimpotrivă, salută inițiativa.

Pentru anul viitor, Primăria propune menținerea cotelor taxelor locale pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători în raza municipiului Chişinău pentru fiecare autovehicul (microbuz sau autobuz) la nivelul anului 2020.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie