”Decizia dubioasă de a-i oferi pază lui Ștefan Gațcan” este examinată în cadrul unei anchete inițiate de SPPS
Justiţie 27 ianuarie 2021, 19:34 | 1356

Serviciul de Pază și Protecție de Stat anunță demararea mai multor anchete pentru stabilirea unor pretinse acțiuni ilegale admise în perioada 2019-2020. Anchetele interne vizează decizia de a-i fi acordată pază de stat deputatului socialist Ștefan Gațcan, favorizarea unor ofiţeri de protecţie, dar și înstrăinarea terenului primit de instituție în anul 2017, pentru construcția apartamentelor de serviciu.

Într-un comunicat remis presei, Serviciul de Pază și Protecție de Stat precizează că a inițiat un proces amplu de analiză a eficienței și funcționalității instituției. În acest sens, au fost lansate o serie de anchete, prin care vor fi investigate mai multe fapte.

ANCHETE INITIATE DE SPPS: "Utilizarea în scopuri personale a bunurilor încredinţate pentru exercitarea atribuţiilor funcţionale (automobilele de serviciu, carduri de combustibil, reparaţia mijloacelor de transport personale etc.). Avantajarea unor antreprenori în procedurile de achiziții urmare cărora au fost procurate servicii de asigurare şi reparaţii auto. Instituirea insignei de apartenenţă contrar prevederilor actelor normative (bugetul fiind prejudiciat în sumă de aproximativ 80 mii lei). Închirierea unui spaţiu locativ în scop personal, în temeiul contractului de locaţiune achitat din bugetul SPPS. Însuşirea unor sume bănești în schimbul combustibilului pieselor auto și alte bunuri procurate din bugetul SPPS. Favorizarea unor ofiţeri de protecţie.

Faptele examinate se referă și la ”decizia dubioasă de asigurare a protecției unei persoane cu funcție de demnitate publică”. Serviciul de Pază și Protecție de Stat face referire la acordarea protecției deputatului, Ștefan Gațcan. Contactat pentru o reacție, deputatul a declarat că a solicitat paza o singură dată pentru a-l însoți până la ieșirea din țară și, crede el, nu a comis o ilegalitate în acest sens.

ȘTEFAN GAȚCAN, deputat: "Eu în calitatea mea de deputat, conform statutului deputatului Art.13, unde scrie că un deputat care în caz de necesitate sau o persoană publică, în cazul în care are unele aspecte de primejdie ale persoanei sau ale familiei sale ale dreptul să ceară paza de stat sau pază personală. Ceea ce practic, am făcut pe data de 1 iulie și gata, mai departe nu am făcut nici o cerere."

De asemenea, sub incidența anchetei se serviciu este examinată și ”legalitatea înstrăinării terenului de 1,5 ha, pe care Serviciul de Pază și Protecție de Stat l-a primit în gestiune economică în anul 2017 pentru construcția apartamentelor de serviciu”. În acest sens, SPPS susține că a achitat studiul de fezabilitate în valoare de cca 99.000 lei. Însă în luna octombrie 2020, terenul a fost înstrăinat de către Agenția Proprietății Publice în favoarea unui agent economic la prețul de 69 milioane de lei. În acest sens, Serviciul de Pază și Protecție de Stat urmează să sesizeze Procuratura Anticorupție în vederea stabilirii circumstanțelor înstrăinării și cauzării prejudiciului. Astăzi, Serviciul de Protecție și Pază de Stat împlinește 29 de ani de activitate. Cu această ocazie, Președintele Maia Sandu i-a felicitat pe ofițeri și și-a manifestat speranța ca anchetele demarate să aibă o finalitate.

MESAJUL DE FELICITARE: "Știm că, din păcate, Serviciul a fost utilizat în diferite cazuri în beneficiul unor interese înguste, nu în interes național. Știu că mulți dintre angajații SPPS sunt nemulțumiți de modul în care s-au întâmplat lucrurile, de faptul că au fost promovați oameni fără merite sau de indicațiile politice care se dădeau. Sunt abordări ce nu-și au locul într-o astfel de structură, care trebuie nu doar să asigure paza unor persoane și instituții publice, ci să ofere un sentiment de siguranță tuturor cetățenilor noștri."

A scris Maia Sandu în mesajul său postat pe facebook.

Opinia ta contează. Comentează!