Image-Description
Apelul premierului Maia Sandu către magistrați, în legătură cu Adunarea Generală a Judecătorilor
Politic 25 octombrie 2019, 09:29 | 2417

Premierul Maia Sandu a lansat un apel către magistrați, pe care i-a îndemnat să nu participe la Adunarea Generală a Judecătorilor convocată astăzi. Sefa Cabinetului de Miniștri i-a atenționat pe judecători să nu se lase manipulați de grupuri de interese și afirmă că ”intenția reală a celor care stau în spatele acestui eveniment este blocarea reformelor inițiate de Guvern și protejarea cellor care de-a lungul timpului au călcat în picioare legea și drepturile fundamentale ale omului”.

Maia Sandu mai atrage atenția că Adunarea Judecătorilor este organizată contrar prevederilor legale.

La Adunarea Generală ar urma să fie aleși alți membri ai CSM, în locul celor revocați la ședința precedentă, din 27 septembrie, care, însă, nu recunosc deciziile prin care au fost înlăturați din funcții.

Pe de altă parte, CSM a reușit să-și restabilească cvorumul, ieri, cu doar o zi înainte de o nouă reuniune a Adunării Generale a Judecătorilor, care intenționează să substituie actualul CSM. Asigurarea numărului suficient de participanţi a fost posibilă datorită prezenţei magistratului Ion Postu, delegat de Parlament în CSM și care a fost absent la anterioarele două şedinţe Consiliului, chiar dacă îşi confirmase în ajun participarea. Ion Postu a respins acuzațiile președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, precum că ar fi lipsit nemotivat de la ultimele două ședințe, cauzând intenționat lipsa de cvorum.

În aceste condiții, CSM a aprobat demisia președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță, și inițierea unei noi cauze penale pe numele său. Fostul președinte al CSJ este suspectat de amestec în înfăptuirea justiției, întrucât le-ar fi indicat altor judecători ce decizii să ia.

Aseară, Ion Druță a și fost audiat la Procuratura Anticorupție, dar mai multe detalii nu se cunosc deocamdată despre rezultatele audierii. Ion Druță este cercetat și într-un alt dosar penal, pentru îmbogățire ilicită.

Revenind la Adunarea Generală a Judecătorilor, Ministerul Justiţiei şi Guvernul în general afirmă că „aripa secesionistă” a magistraţilor, constituită de cei care au dirijat lucrurile în justiţie pe timpul guvernării precedente, încearcă în prezent să evite o eventuală scoatere din sistem după evaluarea independentă externă, pe care vrea să o introducă Guvernul pentru a elimina corupţia din justiţie.

Și fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, speră ca judecătorii care susțin inițiativa organizării Adunării generale a judecătorilor să se răzgândească. În cazul în care adunarea va avea totuşi loc, explicația ar fi, potrivit lui Eşanu, că „ori că magistrații nu știu să interpreteze legea, ori că o încalcă în mod conștient și flagrant”.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie