Jurnalul orei 15, 22 Septembrie
Jurnalul orei 15:00 22 septembrie 2022, 20:28 | 570

Prezentat de Vasile Luchianu

Ucraina cere Națiunilor Unite să pedepsească Rusia prin a-i retrage dreptul de veto în Consiliul de Securitate. Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, cere crearea unui tribunal special al ONU, care să decidă o "pedeapsă justă" pentru Rusia. Subiectul ar putea fi abordat astăzi în Consiliul de Securitate, care se reuneşte pe tema atrocităţilor comise de trupele ruse în Ucraina, scrie Reuters.

Președintele Maia Sandu a cerut ieri de la tribuna Organizației Națiunilor Unite retragerea trupelor ruse staționate ilegal în regiunea transnistreană. Potrivit Maiei Sandu, prezența ilegală a trupelor străine încalcă principiul neutralității și crește riscurile de securitate pentru Republica Moldova. În discursul său, Maia Sandu a condamnat războiul declanșat de Rusia în Ucraina.

Decretul lui Vladimir Putin privind mobilizarea a stârnit proteste în mai toată Rusia. Oamenii au ieșit în stradă și au scandat cât au putut de tare că sunt împotriva războiului. Poliția a aplicat forța și i-a bătut pe manifestanți înainte să-i bage în mașini. Grupul independent de monitorizare a protestelor OVD-Info a anunțat că în aproape 40 de localități au fost reținuți peste o mie 300 de manifestanți anti-Putin. Aceștia riscă acum până la 15 ani de închisoare.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie