Vaccinarea ține bolile departe de copii
Social 30 aprilie 2024, 20:16 | 371

Numărul de cazuri de boli în rândul copiilor a crescut simțitor și experții au o explicație. Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, părinții se informează preponderent din surse neautorizate. Cu alte cuvine, oamenii cred oricui, numai nu specialiștilor.

ALINA TIMOTIN, șef studii, ȘMSP: "Pe rețelele de socializare, din păcate, acolo vedem o neîncredere în vaccinuri, deci este alarmant și ar trebui să ne concentrăm tot mai mult eforturile pe o informare pro-activă a populației, să oferim toate informațiile de care au nevoie pentru a luat o decizie corectă."

Potrivit lui directorului adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Veaceslav Guțu, în Republica Moldova sunt înregistrate peste 40 de cazuri de rujeolă în rândul copiilor, în condițiile în care există o sută de mii de doze de vaccin împotriva acestei boli.

VEACESLAV GUȚU, director adjunct, ANSP: "În ultima perioadă a crescut pe platformele online distribuirea unor știri false despre vaccin. În anul 2023, cu un procent minim, dar am obținut careva rezultate ceea ce ține de acoperirea vaccinală și în special vorbesc de ROR aici, deoarece avem pandemia de ROR declarată în România."

ANGELA CAPCELEA, specialist sănătate, UNICEF: "Vaccinarea este una din cele mai efective măsuri de sănătate publică. Noi putem să prevenim boli foarte severe și unele chiar mortale și să avem o generație sănătoasă. Nivelul de vaccinare în ultimii ani, din păcate și în Republica Moldova și în regiunea europeană puțin a scăzut. Este un trend de dezinformare, mai ales în rețelele de socializare."

Potrivit experților, numărul minorilor imunizați nu a ajuns la pragul atins înainte de pandemia Covid-19.

ANGELA CAPCELEA, specialist sănătate, UNICEF: "Nivelul de vaccinare a scăzut odată cu pandemia Covid-19. A fost cauzată atât de accesul fizic, a fost cumva înrăutățit accesul, dar și a fost campania serioasă de dezinformare în rețelele de socializare, care a afectat nu doar vaccinarea împotriva Covid-19, dar și vaccinarea de rutină."

Anual, aproape cinci milioane de vieți omenești la nivel global sunt prevenite prin vaccinare.

Opinia ta contează. Comentează!