Studenții Universității de Stat din Moldova au fost scutiți de examene
Social 8 mai 2020, 15:54 | 2173

Studenții Universității de Stat din Moldova au scăpat, în acest an, de examene de absolvire. Ei vor trebui să își demonstreze cunoștințele obținute doar prin prezentarea tezei de licență, care va avea loc online. Au scăpat de testele de la sfârșitul anului de învățământ și ceilalți studenți. Decizia a fost luată de Senatul USM, în contextul pandemiei de coronavirus. Dar sunt și excepții. Despre ce anume este vorba, aflați în continuare.

Printre studenții care urmau să susțină examenele de licență se numără și Victoria Postovic ,absolventă a Facultății de Contabilitate.

VICTORIA POSTOVIC, studentă la USM: Luând în considerație pandemia în care ne aflăm, cred că este o decizie corectă, dar dacă studentul a învățat până acum, susținea și în alte circumstanțe...

În aceste condiții, Victoria spune că are mai mult timp pentru teza de licență, pe care o va prezenta online.

VICTORIA POSTOVIC, studentă la USM: Acum mă bazez doar pe teza de licență. Vreau să o finisez, după asta urma să mă pregătesc pentru examene...Este puțin mai dificil, pentru că atunci când ești față-n față cu profesorii, altfel te simți, altfel poți să îți formulezi gândurile. Astfel o să fie mai dificil, dar trecem și peste asta.

În situația Victoriei sunt alți aproximativ 3.500 de studenți de la USM.

ELENA MALANICI, studentă la USM: Faptul că am fost scutiți de examenele de licență este un mic avantaj pentru noi, chiar dacă ne-am pregătit pe parcursul anilor de studii să susține examenele bine... În cazul în care am fi susținut examenele online, nu sunt sigură că toți studenții ar fi fost corecți. Alții s-ar fi putut inspira, alții ar fi solicitat ajutor. Acum, dacă susținem licențele online, ele sunt oricum un produs al nostru, la care am lucrat, am cercetat.

OTILIA DANDARA, prorectorul Universității de Stat din Moldova: Vor fi susținute pe platforma noastră, care va asigura înregistrarea video și audio, ca să asigurăm obiectivitate în evaluare și notare. În situația când vor fi dificultăți din partea unor studenți, ei urmează să ne informeze din timp. Atunci noi le vom oferi condiții la universitate într-un număr restrâns, cu intrare separată.

Au scăpat de examene și alți studenți.

OTILIA DANDARA, prorectorul Universității de Stat din Moldova: Nota semestrială se va constitui din evaluările curente. Adică, lucrul individual al studenților, două testări pe care le-au susținut studenții online. Am decis că ar fi corect să mergem pe această decizie, pentru că nu toți studenții au posibilitatea să susțină examenul online.

30 de tineri, care și-au reluat studiile în acest an, vor susține însă teste.

OTILIA DANDARA, prorectorul Universității de Stat din Moldova: Studentul va fi monitorizat video și audio în timpul examenului. Asta înseamnă că excludem situația când poate cineva să îi șoptească sau să îi dicteze răspunsul...Dacă cineva trișează și zice că cinci-zece minute s-a deconectat curentul și revin...Se întrerupe examenul și următoarea încercare o are studentul, doar că în condiții oferite la USM.

Sesiunea va începe pe 8 iunie. 

Opinia ta contează. Comentează!