17 judecători, aproape jumătate din componența instanței, au depus cererile de demisie din sistem
Justiţie 2 mai 2024, 20:05 | 745

Demisii în lanț la Curtea de Apel Chișinău! 17 judecători, aproape jumătate din componența instanței, au depus cererile pe masă. Acestea urmează a fi examinate marți, 7 mai, la Consiliul Superior al Magistraturii. Printre cei care au decis să plece din sistem sunt nume cunoscute - Liubovi Brânza, Sergiu Arnaut sau Viorica Mihăila. „Acest fenomen ar fi legat de procedura de Vetting”, comentează președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.

SERGIU CARAMAN, președinte interimar al CSM: "Cererile sunt depuse în interiorul termenului de 20 de zile din momentul notificării lor de către Comisia Vetting și în cererile respective vin în contextul, în care judecătorii aveau la dispoziție aceste 20 de zile pentru a decide fie rămân să fie evaluați fie depun cererea de demisie."

Cei 17 care au depus cerere de plecare declarau anterior că nu sunt de acord să treacă prin procedura de evaluare a comisiei Vetting. Acum, la Curtea de Apel Chișinău sunt 37 de judecători. Fiecare dintre aceștia are în gestiune aproximativ o mie 200 de dosare, în condițiile în care el poate examina real 400 de dosare. „Odată cu demisia celor 17 magistrați, situația poate să se agraveze”, afirmă Sergiu Caraman.

SERGIU CARAMAN, președinte interimar al CSM: "Și până la aceste demisii situația la Curtea de Apel Chișinău era una complicată, dar după aceste demisii situația va deveni și mai complicată TAIE sarcina de muncă și până la moment era una excesiv de mare dacă vorbim de media pe țară, iar odată cu demisiile respective lucrurile doar se vor acutiza."

Pentru a evita blocajul, membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar putea aproba transferul temporar, dar și permanent, la Curtea de Apel Chișinău a judecătorilor din prima instanță.

SERGIU CARAMAN, președinte interimar al CSM: "O să transferăm cel puțin judecătorii care au depus cereri pentru un transfer temporar. Nu vă pot spune exact câți vor fi transferați pentru că nu știu câți dintre ei vor reuși să convingă membri CSM că ei merită să fie transferați la o instanță ierarhic superioară."

Conform datelor prezentate de CSM, în anul curent, la Curtea de Apel Chișinău s-au aflat pe rol 43 de mii 176 de dosare, dintre care peste 14 mii - cauze civile, șase mii 301 - cauze penale, cinci mii 27 - în materia judecătorului de instrucție și peste cinci mii de cauze contravenționale. În prezent, la Curtea de Apel Chișinău sunt în funcție doar 35 de judecători din 57 de magistrați necesari, iar 17 urmează să plece din sistem.

Opinia ta contează. Comentează!