Guvernul demisionar va putea numi sau propune persoane în funcții de demnitate publică altele decât miniștrii
Politic 4 martie 2021, 17:30 | 1379

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea depusă de președintele Maia Sandu în legătură cu atribuțiile unui guvern demisionar. Astfel, șeful statului nu va putea schimba miniștri în exercițiu, dar Guvernul interimar va putea numi persoane în funcții de demnitatea publică, inclusiv secretari de stat, șefi de departamente și de agenții guvernamentale. Decizia Înaltei Curți este irevocabilă.

DOMNICA MANOLE, președintele Curții Constituționale: "Se admite parțial sesizarea depusă de doamna Maia Sandu. Se declară neconstituționale articolele din legea cu referire la guvern în partea în care interzice guvernului al cărui mandat a încetat să numească sau să propună persoane în funcție de demnitate publică altele decât miniștrii ori în funcțiile publice. Până la modificarea legii în Parlament, Guvernul, al cărui mandat a încetat, poate să numească persoane, altele decât miniștri, persoane cu funcție de demnitate publică."

Mai mult, Curtea a recunoscut constituționalitatea prevederilor prin care Guvernul interimar va putea să demită funcționari publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile. Totuși, o parte din sesizarea depusă de șefa statului nu a fost admisă. Liderul socialiștilor, Igor Dodon a venit rapid cu o reacție urmare a deciziei pronunțate de Înalta Curte.

IGOR DODON, lider PSRM: "Curtea Constituțională a indicat din nou care este locul Președinției și i-a interzis Maiei Sandu să încalce Constituția, să demită și să numească miniștrii după bunul său plac într-un guvern interimar. Este o decizie corectă a CC să permită guvernului interimar să facă numiri în funcțiile vacante ale conducătorilor de nivelele 2 și 3, secretarilor de stat, directorilor de departamente, agenții. Astfel nu se va admite blocarea activității instituțiilor statului."

Maia Sandu nu a reacționat deocamdată la decizia Curții, în schimb a venit cu o reacție consilierul în domeniul juridic al președintelui, Olesea Stamate, care constată că decizia Curții clarifică lucrurile în ceea ce ține de competențele Guvernului interimar.

STAMATE DESPRE DECIZIA CC: "Ne-am asigurat că Guvernul va putea numi secretari de stat și persoane în alte funcții de demnitate publică, precum și funcționari publici pe durata asigurării interimatului. Este o decizie bună pentru situația actuală, pentru că poate face Guvernul mai puternic pe timp de criză. E o decizie care corectează lipsa totală de responsabilitate a foștilor miniștri și secretari de stat care au fugit de responsabilități în plină criză. Sperăm că această fereastră de oportunitate va fi folosită cu înțelepciune de Executiv, în interesul cetățenilor."

Pe 11 ianuarie curent, Maia Sandu a depus o sesizare la Curtea Constituțională în care a cerut să fie verificată constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor. Mai exact, solicitarea șefei statului ținea de dreptul președintelui și al Guvernului demisionar cu prim-ministru interimar de a efectua remanieri de cadre în cazuri excepționale și dreptul Guvernului demisionar de a semna tratate internaționale, în anumite condiții.

Opinia ta contează. Comentează!