Imaginile din satelit arată că exploziile la Novofiodorovka au distrus între nouă și 14 avioane staționate acolo
Externe 11 august 2022, 20:22 | 771

Deruta persistă la Moscova după exploziile de marţi de la baza aerienă Sakî din Crimeea, care a distrus cel puţin opt avioane de luptă ruse şi mai multe clădiri, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului din Statele Unite. Imaginile din satelit îi contrazic pe ruși. Deși aceștia au declarat că totul este sub control, zona este puternic avariată.

Imaginile din satelit arată că exploziile au distrus între nouă și 14 avioane staționate acolo. Acestea au fost publicate de fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins, și au fost realizate de proiectul de supraveghere prin satelit Planet. Specialiștii OSINT notează că imaginile dovedesc pierderi serioase ale aviației rusești.

CHRISTO GROZEV jurnalist de investigație al Bellingcat: "În timp ce presa oficială rusă și Ministerul Apărării tac mâlc despre pagubele de la Sakî, canalele companiilor militare private și ale mercenarilor ruși vorbesc deschis despre ce s-a întâmplat și par a fi supărate pe comandamentul central pentru că nu a anticipat acest lucru. Băieți, continuați cu fisurile."

Exploziile din apropierea aeroportului militar din Novofidorivka au avut loc pe 9 august. Din partea ucraineană nu a existat nicio veste despre vreun atac în zonă. Ministerul rus al Apărării a negat că baza aeriană Sakî ar fi fost bombardată și a spus, în schimb, că munițiile au explodat acolo.

Presa moscovită a scris că motivul exploziilor a fost o încălcare a cerințelor de securitate la incendiu. Potrivit așa-zisului șef al Crimeei, Serghei Aksionov, o persoană a fost ucisă și cel puțin 13 au fost rănite. Ucraina neagă implicarea în exploziile de la Novofiodorvka.

Sakî găzduiește cea de-a 43-a escadrilă aeriană independentă de asalt naval rusă de când Moscova a capturat Crimeea, în 2014.

Opinia ta contează. Comentează!