Supraviețuitorii și rudele victimelor din clubul bucureștean Colectiv au aflat sentințele finale
Externe 12 mai 2022, 17:33 | 737

Supraviețuitorii și rudele victimelor din clubul bucureștean Colectiv au aflat sentințele finale. Fostul primar al Sectorului 4, actual edil al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare pentru abuzul în serviciu, care a condus către cea mai mare tragedie postdecembristă. În pușcărie vor sta și celelalte persoane, care au lăsat să se întâmple tragedia de la Colectiv, în toamna anului 2015.

Cristian Popescu Piedone a declarat presei că merge ‘cu demnitate’ la penitenciar.

CRISTIAN POPESCU PIEDONE: "Este crucea pe care Dumnezeu mi-a dat s-o port. Pe pământ sunt farisei. Am credința în continuare în Dumnezeu. Astăzi, prin condamnarea mea, m-aș putea jertfi. Dacă aș putea, prin condamnarea mea, să reînvii victimele, nu aș ezita."

Condamnați au fost și cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, care au au permis funcționarea clubului Colectiv, deși știau că localul nu are aviz de securitate la incendiu. Ei vor sta câte opt ani și opt luni la închisoare. Patronii clubului Colectiv au primit pedepse între șase și 11 ani de pușcărie.

Părinții victimelor spun că au așteptat cu sufletul la gură o decizie finală în acest caz.

TATA VICTIMA: "Simțiți că s-a făcut dreptate în acest caz, acum? Cum să vă spun. Mă bucur că este un final și pentru noi, cei care și-au pierdut copiii, este un moment de liniște."

30 octombrie 2015 a fost data care a lăsat sechele în întreaga țară. Seara, în timpul unui concert al trupei rock „Goodbye to Gravity”, care a avut loc în clubul bucureștean „Colectiv”, a izbucnit un incendiu. 64 de tineri au murit în urma dezastrului. Alți 150 au rămas mutilați pe viață. Procesul Colectiv s-a terminat în 21 decembrie 2021, iar Curtea de Apel București a amânat de patru ori pronunțarea deciziei definitive. Magistrații au invocat "complexitatea deosebită a cauzei" și au dat vina și pe avocați pentru amânările succesive.

Opinia ta contează. Comentează!