Ministerul Finanțelor a propus ca giganții IT să achite TVA în Republica Moldova
Economic 27 noiembrie 2019, 20:50 | 3042

Companiile internaționale ce prestează servicii electronice persoanelor fizice, cum ar fi Facebook, Google sau Netflix, ar putea fi obligate să se înregistreze în Republica Moldova pentru a achita TVA de 20 la sută. Este una dintre prevederile politicii bugetar-fiscale pentru anul viitor, care a fost aprobată astăzi de Guvern. Autoritățile vor să obțină astfel mai mulți bani la bugetul de stat, dar au recunoscut totodată că acest lucru va duce la scumpirea serviciilor. Ce riscuri mai există, aflați în cele ce urmează.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor a mai spus că practica internațională de înregistrare a companiilor nerezidente, cu aplicarea taxei pe valoare adăugată pentru serviciile acestora, va genera venituri suplimentare la buget.

Pe de altă parte, expertul economic Veaceslav Negruța spune că ar exista riscul ca giganții IT să nu accepte să plătească TVA în Republica Moldova.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor a admis că nu toți agenții economici vizați se vor înregistra rapid în Republica Moldova. Autoritățile mizează însă pe faptul că firmele internaționale nu își vor pune în joc reputația. L-am rugat și pe ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, să comenteze declarațiile lui Veaceslav Negruța.

Iar oamenii de rând au păreri împărțite despre acest proiect.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut și votat în Parlament. Reprezentanții Ministerului Finanțelor speră că respectivele prevederi vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. 

Opinia ta contează. Comentează!