Dumitru Diacov ar urma să rămână fără 600 de mii de lei, dar și fără mandatul de deputat
Politic 25 februarie 2021, 19:32 | 2273

Deputatul Dumitru Diacov riscă să rămână fără o parte din avere, dar și fără mandatul de deputat. Despre aceasta anunță Autoritatea Națională de Integritate, care a publicat actul de constatare a abaterilor imputate lui Diacov în declararea averilor. Actul de constatre al ANI va fi remis instanței de judecată, iar deputatul ar putea fi lipsit de proprietăți în valoare de peste 600 de mii de lei.

Autoritatea Națională de Integritate a făcut public actul de constatare în privința deputatului Dumitru Diacov - document ce conține concluziile unui control al averii acestuia efectuat pentru perioada 2014-2019, controlul fiind extins și asupra soției parlamentarului.

ACTUL DE CONSTATRE AL ANI: "În cadrul verificărilor efectuate și a documentelor obținute, inspectorul de integritate a constatat existența unei diferențe substanțiale, în mărime de peste 600 de mii de lei, între averea dobândită și veniturile obținute de către deputat și soția acestuia. Deși deputatul a beneficiat de dreptul de a-și expune punctul de vedere în cadrul procedurii de control, acesta și-a putut justifica doar o parte din averea deținută. Urmare a celor constatate, ANI va transmite cauza în instanța de judecată pentru declanșarea procedurii de confiscare a acestei averi nejustificate." ANI precizează că, dacă actul de constatare va rămâne definitiv, Dumitru Diacov riscă să nu mai poată deține o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv mandatul de parlamentar pentru o perioadă de trei ani. În document se arată că o mare parte a averii dobândite de către Diacov în anii 2014-2019 a fost depusă pe un cont al deputatului deschis la o bancă din Chișinău. Mai exact, la 24 ianuarie 2018, Diacov a depus în numerar pe contul său bancar 65 de mii de dolari. ANI spune că ”s-a constat o bănuială rezonabilă de a presupune că între averea dobândită și veniturile obținute de către Dumitru Diacov în perioada 2014-2019 există o diferență de peste 1,4 milioane de lei”. Instituția mai precizează că Diacov a expediat punctul său de vedere asupra calculelor, argumentând proveniența unei părți a veniturilor. Dumitru Doacov nu a fost astăzi de găsit la telefon, dar zilele trecute el a spus, într-un comentariu pentru Jurnal TV, că ”a declarat tot ce a avut de declarat” și s-a arătat surprins de faptul că a intrat în vizorul ANI.

Opinia ta contează. Comentează!