A început sezonul ciupercilor de pădure
A început sezonul ciupercilor și, implicit, perioada toxinfecțiilor provocate de consumul acestora. Unii se arată cunoscători ai diferitor specii de ciuperci, pe când alții recurg la metode mai riscante, gustându-le chiar. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică atenționează că tradiționalele teste, pe care oamenii le aplică acasă pentru a depista o ciupercă toxică, sunt periculoase.
Specialiștii atenționează că practicile, pe care obișnuiesc oamenii să le folosească atunci când vin cu coșul de ciuperci din pădure, nu sunt nici pe departe sigure. Așa numitele teste false sunt riscate, spun medicii.
VASILE ODOBESCU, medic specialist în Sănătatea Nutrițională și a Copiilor, ANSP: "Sunt persoane care pot să distingă că ciupercile sunt bune sau nu, prin anumite teste, numite teste-false, cum a fi coagularea laptelui la fierbere sau sau înnegrirea obiectelor din argint la fierbere sau înnegrirea cepei și a usturoiului când se fierb. Toate acestea sunt niște semne false care nu ne-ar dovedi că ciupercile sunt toxice sau nu."
Unii iubitori de ciuperci se încumetă chiar să le guste, înainte să le culeagă.
Alți oameni ne-au spus că nu se aventurează să culeagă ciuperci dacă nu le cunosc.
Cel mai sigur ar fi cel care merge să strângă ciupercile, să le cunoască foarte bine, spun specialiștii. Sigure sunt și ciupercile comercializate în piețele autorizate. În plin sezon, prețul acestora a explodat. Un kilogram de ciuperci ajunge să coste și 50 de lei.
Primele simptome care indică că am consumat ciuperci toxice, apar la două ore și se manifestă prin slăbiciune, vomă sau diaree. Tratamentul acasă este contraindicat, iar ajutorul medicilor trebuie solicitat imediat.
VASILE ODOBESCU, medic specialist în Sănătatea Nutrițională și a Copiilor, ANSP: "Peste o perioadă de timp, la 4-6 ore distanță apar durerile de cap, halucinații. Persoana care a consumat ciuperci și are semne de intoxicații trebuie să stea nemișcată. I se aplică diferite spălături gastrice și i se dă o cantitate mare de apă să bea."
Specialiștii recomandă să nu cumpărăm ciuperci de pe marginea drumului, care sunt culese de persoane necunoscute. Copiii nu trebuie implicați în culegerea ciupercilor, așa cum există riscul ca aceștia să le guste. În 2021, în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor au fost înregistrate 143 de cazuri de intoxicație cu ciuperci otrăvitoare cu afectarea a 180 de persoane, dintre care 41 au fost copii de până la 17 ani. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Orhei, Edineț, Florești, Călărași și Ungheni.








