Renato Usatîi a acuzat întreprinderea Energocom că a cumpărat gaze naturale în volume mari și la prețuri ridicate
Politic 8 iunie 2023, 19:59 | 862

Întreprinderea de stat „Energocom”, care asigură achiziția gazelor naturale de pe piața spot, este învinuită de „incompetență și corupție” din cauza că a achiziționat, în avans, volume prea mari de gaze în ianuarie, când prețul de piață depășea 1000 de dolari per mia de metri cubi și că a introdus la vămuire și cheltuielile de transport a gazelor pe teritoriul Republicii Moldova. Acuzațiile au fost făcute de fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. De partea cealaltă, Energocom spune că e vorba de falsuri lansate în cadrul unei campanii de denigrare și că îl va acționa pe Usatîi în judecată. Și fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spânu, a anunțat că îl va ataca în instanță pe Usatîi, despre care spune că încearcă să decredibilizeze Republica Moldova.

RENATO USATÎI, liderul formațiunii „Partidul Nostru”: "Când tot globul pământesc, companii mari și mici din Austria, Olanda, Germania, România, că-s alături. Toți cumpărau un volum mic de gaze, iar maximum cine își putea permite pentru să cumpere pentru o lună era Germania, stat mare, care nu are problemele cu banii pe care le avem, dar tot se străduiau să cumpere pentru o săptămână sau două. Ai noștri au „tuflit” sute de milioane de euro. Vă spun eu și de Spânu dominatorul, că el tare se teme și de proiectul Azerbaijan. Republica Moldova transferă bani publici, patru miliarde de lei, 200 de milioane de lei, le-au dat lor."

Potrivit lui Usatîi, o mare parte din achizițiile de gaze naturale, pentru sezonul de iarnă, s-ar fi făcut la prețuri mari, prin compania terță „Energy Resources of Ukraine”, în contextul în care la sfârșitul lunii ianuarie, prețul gazului pe piață scăzuse deja la 600-700 de euro per mia de metri cubi. Fostul primar de Bălți a continuat să critice activitatea Energocom, acuzând încă o schemă de corupție.

RENATO USATÎI, liderul formațiunii „Partidul Nostru”: "Încă vă mai spun cum Energocomul s-a mai băgat încă o dată în buzunarul omului. Când o să priviți în tabel, prețul cu care ajunge în vamă acest gaz la toate companiile din Republica Moldova și prețul de... Avem valoarea facturată și valoare la vamă și doar Energocomul este unica companie de pe piața moldovenească care a introdus la vamă, adică la vămuire, și cheltuielile pe care o să le aibă la transportarea gazelor pe tot teritoriul Republicii Moldova. Asta-i „debilism”, domnule Cozer!"

Fiind întrebat de unde a obținut datele prezentate în studioul emisiunii, prin care incriminează întreprinderii de stat Energocom scheme ilegale în procesul de achiziție a gazelor, Usatîi a ezitat să răspundă. După emisiune, Energocom a transmis că declarațiile fostului primar de Bălți sunt niște falsuri și că e vorba de o „campanie de denigrare și fake-news, motivată de interese financiare și politice”. Mai mult, juriștii întreprinderii analizează fiecare afirmație făcută în emisiune în vederea pregătirii unui dosar pentru acționarea în judecată a lui Usatîi, pentru protejarea reputației și imaginii Energocom.Și fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spânu, a anunțat că îl va da în judecată pe fostul primar de Bălți.

ANDREI SPÂNU, fost ministru al Infrastructurii: "Îl voi ataca în judecată pentru distribuirea de falsuri și defăimare. Împreună cu echipa Guvernului, am trecut cu bine prin cele mai complicate ierni din punct de vedere energetic. Prin negocieri am obținut gaz cu 25% mai ieftin decât prețul de piață de la parteneri care au solicitat ca acest lucru sa fie confidențial. Nimic ilegal în aceste contracte nu este. Prețul e foarte bun, iar furnizorul este o companie verificată. În schimb, ceea ce face acest clovn este o încercare de a decredibiliza Moldova ca partener de afaceri și lovește în capacitatea noastră pe viitor sa obținem condiții bune atunci când vom negocia alte contracte pentru gaz." Andrei Spânu a mai spus că Renato Usatîi atacă Republica Moldova „în interesul Kremlinului” și că el „face jocul celor care au ținut ostatică Moldova timp de 30 de ani”.

Opinia ta contează. Comentează!