Guvernul a alocat 400 mii lei pentru acordarea unor indemnizații unice pentru familiile personalului medical care a decedat
Economic 30 martie 2022, 20:17 | 684

Guvernul a alocat 400 mii lei pentru indemnizații unice acordate familiilor personalului medical decedat în lupta cu COVID-19. Detalii și alte informații de la Guvern aflați din următorul grupaj de știri.

Guvernul a aprobat proiectul pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Potrivit documentului, sistemul termoenergetic din Bălți va fi modernizat. Valoarea proiectului este de 15 milioane de euro și urmează a fi implementat de societatea „CET Nord”, cel mai important producător și furnizor de agent termic din Bălți. De asemenea, va fi restabilit sistemul de livrare a apei calde menajere și va fi implementat un sistem de distribuție pe orizontală intrabloc. Din banii primiți de la BERD va fi asigurat confortului termic în edificii și vor fi optimizate costurilor operaționale. În plus, va fi posibilă monitorizarea de la distanță, iar pierderile de energie termică se vor reduce considerabil. Proiectul va fi însoțit și de un credit nerambursabil în valoare de două milioane de euro oferit de Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu.

Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege privind identificarea electronică și serviciile de încredere. Documentul elaborat de Serviciul de Informații și Securitate are drept scop impulsionarea dezvoltării serviciilor electronice și sporirea încrederii în tranzacțiile efectuate între cetățeni, întreprinderi și autorități publice. Legea reglementează noi servicii aferente semnăturii electronice, care în prezent nu se regăsesc în legislația națională, cum ar fi: identificarea electronică, mărci electronice, certificate de securitate pentru pagini web și sigilii electronice. De asemenea, documentul stabilește cadrul juridic pentru semnăturile electronice și conține prevederi ce țin de activitatea prestatorului de servicii de încredere. Prevederile urmăresc alinierea legislației naționale în domeniul semnăturii electronice la normele europene.

Guvernul a alocat, din fondul de intervenție, 400 000 mii lei Ministerului Sănătății pentru acordarea indemnizației unice în cazul medicilor și asistenților medicali decedați în lupta cu COVID-19. Scopul proiectului este susținerea familiilor personalului din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice de asistență medical primară, asistență specializată de ambulator, asistență medicală spitalicească, asistență medicală urgentă prespitalicească și servicii medicale de înaltă performanță. Cheltuielile pentru realizarea prezentei hotărâri vor fi acoperite din fondurile de urgență ale Guvernului.

Opinia ta contează. Comentează!