Trupa Teatrului „Mihai Eminescu” a revenit acasă dintr-un turneu în zece orașe pe vechiul continent
Cultură 16 aprilie 2024, 17:52 | 685

Trupa Teatrului „Mihai Eminescu” a revenit acasă dintr-un turneu în zece orașe de pe vechiul continent. Piesa de rezistență a Festivalului internațional „Mărțișor în toată lumea” a fost spectacolul „Steaua fără nume”. S-a jucat pentru un public flămând de limbă română, mărturisesc actorii din Chișinău.

Spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, în regia lui Alexandru Cozub, a impresionat Europa. Actorii au reușit să transmită emoții puternice, indiferent de granițele geografice sau lingvistice. Evenimentul a început pe 6 martie în orașul portughez Cascais, după care au urmat altele nouă - Frankfurt, Madrid, Santander, Padova, Milano, Paris, Londra, Dublin și, într-un final, Bruxelles.

DIANA DECUSEARĂ, actriță: "Ne-am întors cu acea validare din partea publicului, că ceea ce facem este necesar și este util, pentru că sălile arhipline, pe care le-am avut, și plus, oamenii care au rămas și afară, pentru că nu am avut loc, așa cum s-a întâmplat în Spania, spune ceva: că e nevoie de teatru! Am jucat pentru un public flămând de limbă română, un public care rezonează exact cu ceea ce simțeam noi în scenă. E și replica dumnealor: că teatrul în Europa nu că e mai bun sau mai rău, e altfel, ori publicul nostru simte cum simțim și noi, cei de acasă."

GHENADIE GÂLCĂ, actor: "Emoțiile sunt alea care te fac să zbori și să revii pe scena teatrului național mai încărcat ca niciodată. 5:59-6:09 Spiritul conaționalilor noștri a rămas la fel, unul de oameni primitori și chiar dacă sunt la depărtare de casa lor,ne-au acceptat așa cum suntem, ne-au îndrăgit, ne-au aplaudat."

În acest turneu, actorii au fost pe post de ambasadori ai culturii, spune directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, Petru Hadârcă.

PETRU HADÂRCĂ, directorul teatrului ”Mihai Eminescu”: "Acest turneu, această ediție, prima și sper să nu fie ultima, are nevoie de ea nu doar diaspora, dar și Uniunea Europeană, acolo unde ne e și locul. Și eu mă gândeam, ziceam că „Steaua fără nume” s-a întors cu un nume, la care visăm cu toții, un loc al stelei, pe drapelul Uniunii Europene, acolo unde îi este bine Republicii Moldova."

Festivalului internațional „Mărțișor în toată lumea” a fost organizat de Teatrul „Mihai Eminescu”, Ministerul Culturii, Ministerul de Externe și misiunile diplomatice ale Republicii Moldova în Portugalia, Germania, Spania, Italia, Franța, Marea Britanie, Irlanda și Belgia.

Opinia ta contează. Comentează!