Unii experți cred că majoriatea parlamentară va prelungi la maximum dizolvarea legislativului
Actutala majoritate parlamentară va prelungi la maximum dizolvarea Legislativului și anunțarea alegerilor anticipate. Sunt previziunile analiștilor politici Anatol Țăranu și Ion Tăbârță ca aurmare a instaurării stării de urgență de către coaliția PSRM-Șor. Ce declarații au mai făcut comentatorii politici, aflați în continuare.
ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Criza politică, criza guvernamentală a intrat într-o fază lungă. Încercarea echipei prezidențiale de a declanșa în termeni rapizi alegeri parlamentare anticipate a eșuat. Acum începe o bătălie, o poziționare de lungă durată și toți sunt acum în așteptarea deciziei Curții Constituționale care după toate probabilitățile va fi una în favoarea dizolvării Parlamentului și atunci trebuie să ne așteptăm la decretul prezidențial privind dizolvarea Parlamentului."
Anatol Țăranu spune că cel mai probabil decretul Maiei Sandu privind dizolvarea Parlamentului va intra în vigoare în a doua zi după încheierea perioadei de urgență, adică pe 31 mai. Totuși.
ANATOL ȚĂRANU, analist politic: "Parlamentul are posibilitatea să prelungească această stare de urgență până la infinit în condițiile în care pandemia nu va da înapoi. Dacă societatea va tolera întinderea până la infinit a acestei sitauții, atunci politicienii vor proceda în strictă conformitate cu interesele lor de grup și vor ignora interesele oamenilor, electorilor în sensul larg al acestui cuvânt."
ION TĂBÂRȚĂ, analist politic: "Este evident că această stare de urgență are un substrat politic. Deloc nu este întâmplător că anume acum este impusă această stare de urgență, practic în aceeași perioadă când șeful statului s-a adresat Curții Constituționale privind întrunirea circumstanțelor pentru a organiza alegeri parlamentare anticipate. Referitor la această stare de urgență, ea se impunea a fi introdusă mai înainte - pe la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie."
În același timp, Ion Tăbârță notează că avem o stare de urgență fără măsuri de urgență, iar pandemia este folosită în calitate de factor politic.
ION TĂBÂRȚĂ, analist politic: "- Cred că majoritatea va identifica alte soluții să nu permită dizolvarea Parlamentului, cel puțin în termeni neconvenabili lui Igor Dodon și socialiștilor. - Care ar putea să fie acele soluții? - Pe data de 1 iunie poate fi prelungită din nou această stare de urgență. Noi am văzut cum ieri Igor Dodon, cu puțin timp înaintea ședinței Parlamentului, a venit cu o serie de argumente privind introducerea stării de urgență - exact argumentele pe care le-a invocat Aureliu Ciocoi în Parlament."
Tăbârță a mai menționat că dacă Înalta Curte va spune că mai trebuie să aibă loc o tentativă de a alege în Parlament un Guvern, atunci starea de urgență va fi scoasă la fel de repede, precum a fost introdusă. Potrivit lui, dacă președintele Maia Sandu va fi obligată de Curtea Constituțională să-l desemneze pe candidatul majorității parlamentare, Vladimir Golovatiuc, la funcția de premier, atunci ne-am putea pomeni cu un Guvern după modelul Chicu-Dodon.