Patru elevi din comuna Hârtop merg în fiecare zi câte cinci kilometri pe jos, pentru a ajunge la școală
Social 13 decembrie 2023, 18:30 | 3551

Merg în fiecare zi câte cinci kilometri pe jos, pentru a ajunge la școală. Vorbim despre patru elevi din comuna Hârtop, raionul Leova, care se confruntă zilnic cu aceeași provocare - de a înfrunta nămeții și noroiul, pentru a ajunge la traseul principal din sat de unde sunt transportați la școala din satul vecin. Părinții acestora ne-au spus că, până pe întâi decembrie, elevii erau preluați de o mașină până la traseu, dar acesta s-a defectat și alta nu este. Oamenii se plâng că sunt lăsați în voia sorții, pentru că primăria satului și direcția de învățământ din Leova nu le soluționează problema.

Vera Grișca, mama unei eleve, ne-a mărturisit că, de la începutul lunii decembrie, își duce copila la școală în fiecare zi pe jos. Femeia spune că, împreună cu alți părinți, a apelat la mai multe autorități, însă de fiecare dată cei responsabili s-au eschivat de la soluționarea problemei.

VERA GRIȘCA, mama: "La cinci și jumătate ne trezim, până bea un ceai și mănâncă. Repejor mănâncă și ridicăm dealul. Cu ciuboțelele, le încălțăm dimineața devreme, ne îmbrăcăm mai grosuț și.- Patru-cinci kilometri, dimineață la ora 06:00 până la șase și ceva, aproape 50 de minute trebuie să fim aici. - Aici unde? - Aici la podul cel mare."

Problemele au început de când s-a defectat mașina, care îi ducea pe elevi până la șoseaua din sat. Aceasta era pusă la dispoziție de direcția de învățământ Leova.

VERA GRIȘCA: "Asta-i de când a dat primul omăt, la sfârșitul lunii noiembrie. Nu vor să ne dea... Au avut transport. Ne-au dat o Nivă. A fost Niva până s-a stricat. Omul nu mai vrea să lucreze, că salariu e „bun” tare."

Nicoleta e elevă în clasa a treia, iar pentru a ajunge la școală se trezește la ora 05:00. Ea spune că drumul este foarte anevoios, mai ales acum că este frig și mult noroi.

NICOLETA GRIȘCA, elevă în clasa a treia, liceul „Lucian Blaga” Iargara: "- Cum arată drumul tău în fiecare zi, când pleci spre școală? - Foarte lung. - Mă trezesc de dimineață, mă îmbrac și mă pornesc. - La ce oră te trezești în fiecare dimineață? - La ora 05:00."

L-am întrebat pe primarul din Băiuș când ar urma să fie reparat drumul de acces către Hârtop? Acesta ne-a spus că există un proiect, dar nu se știe când va fi implementat

ALEXANDRA TOPAL, primar, comuna Băiuș: "Transportarea copiilor de la Hârtop în direcția instituțiilor de învățământ... Batem alarma nu o dată la consiliul raional. Drumul dat este în gestiunea consiliului raional și urmează a fi profilat. Cunosc toți demnitarii raionali și cei de nivel republican. Absolut toți cunosc că drumul dat este anevoios. Avem proiect de construcție a drumului de acces spre Hârtop. Au fost inițiate unele lucrări. Chiar au fost efectuate unele lucrări, dar nu a fost suficient."

Directorul liceului „Lucian Blaga” din Iargara, unde învață cei patru copii din Hârtop, spune că de vină ar fi părinții, care refuză cazarea copiilor în apropierea școlii.

RAISA IVANOV, director, liceul „Lucian Blaga” Iargara: "- Pentru a rezolva problema, încă anul trecut am ieșit la direcția de învățământ și le-am propus părinților să-și ia chirie, pentru a lăsa copii în perioada toamnă-iarnă, când este drumul impracticabil aici, în comunitate. Părinții au refuzat. De la consiliul raional Leova ne-au transferat bani, iar noi am contractat o Nivă și i-a a dus până la întâi decembrie. Atunci când drumul s-a desfundat, din cauza ninsorilor care au avut loc, Niva s-a rupt în două. Așa mi-a spus șoferul."

ALIONA CARAFIZI, șef, Direcţia Învăţământ, Leova: "După câte cunosc, acum de la întâi decembrie această Nivă... dar prin faptul că condițiile meteo au fost așa cum au fost, acest mijloc de transport s-a defectat foarte tare. Acum noi suntem în căutarea soluționării problemei."

În prezent, trei din cei patru elevi stau cu chirie în comuna Băiuș și orașul Iargara, achitată de părinții acestora. Deși direcția de învățământ spune că le-a oferit bani pentru chirie, părinții spun că nu au primit nimic și plătesc totul din buzunarele lor.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie