CSM a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința magistratului Aureliu Postică
Justiţie 22 septembrie 2022, 20:01 | 514

Judecătorul Aureliu Postică va fi cercetat penal pentru declarații false în acte publice și îmbogățire ilicită. Decizia a fost luată astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii, care a acceptat sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu. CSM și-a dat acordul de pornire a urmăririi penale a judecătorului de la Buiucani. Aureliu Postică crede că este un dosar fabricat la comandă și a declarat că își va demonstra nevinovăția.

La ședința de joi a Consiliului Superior al Magistraturii a fost chemat și judecătorul Aureliu Postică.

AURELIU POSTICĂ, judecător: "Fiind invitat în plenul consiliului aflu că sesizarea a fost deja examinată într-o ședință închisă și nu a fost pus nimic în discuții. Întrebarea mea este: pentru ce am fost invitat și daca mi s-a îngrădit sau nu dreptul meu la apărare și, în special acel art.17 cu privire la Legea CSM, care prevede că subiectul sesizării, fiind invitat are dreptul să-și expună opinia. - Nu v-au dat dreptul la replică? - Absolut. Ba mai mult, am stat ca niște elevi la ușa directorului împreuna cu domnul procuror, iar după asta am asistat la pronunțarea hotărârii."

Potrivit lui Dumitru Robu, procurorii au acumulat suficiente probe pentru cercetarea penală a judecătorului Aureliu Postică.

DUMITRU ROBU, procuror general interimar: "În cadrul examinării sesizării și procesului penal au fost acumulate suficiente probe, care, confirmă bănuiala rezonabilă a comiterii infracțiunilor care sunt nemijlocit invocate domnului judecător. - Avem informații că procuratura nu ar avea nimic pe numele lui. - Dumneavoastră aveți astfel de informații din ce sursă? - Am vrea să ne spuneți daca e corect? - Bine. Procuratura odată ce acumulează probe și este bănuiala rezonabilă de comitere a unei infracțiuni înaintează sesizarea în cadrul CSM-ului. - Acum ce urmează? - Acțiunile de urmărire penală, recunoașterea în calitate de bănuit și efectuarea tuturor acțiunilor, pentru a demonstra atât vinovăția, cât și nevinovăția persoanei."

Magistratul crede că acest dosar a fost pornit acum intenționat, iar miza ar fi excluderea lui din lista de candidați pentru funcția de membru al CSM.

AURELIU POSTICĂ, judecător: "Este un dosar făcut la comanda domnului Musteață și a prietenul său Eugen Rurac, om neprezent în sistemul justiției. Este un dosar pornit în laboratoarele Centrului Național Anticorupție. Nu este nimic altceva decât un semn umilire nu doar a lui Postică, dar și un semn pentru ceilalți judecători ca să fie cuminți ți să nu încerce să aibă curajul pentru a pronunța hotărâri corecte și legale."

L-am sunat pentru o reacție pe președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteașă. Acesta neagă toate acuzațiile. Fostul procuror anticorupție, Eugen Rurac, nu ne-a răspuns la apel. Magistratul Judecătoriei Buiucani Aureliu Postică zice că va contesta la Curtea de Apel decizia membrilor CSM.

Opinia ta contează. Comentează!