Japonia i-a adus un ultim omagiu cu flori, rugăciuni şi lovituri de tun fostului premier Shinzo Abe
Externe 27 septembrie 2022, 20:13 | 455

Japonia i-a adus astăzi un ultim omagiu cu flori, rugăciuni şi lovituri de tun fostului premier Shinzo Abe. Sunt primele funeralii de stat organizate pentru un fost şef de guvern în ultimii 55 de ani. Urna cu cenuşa fostului premier a fost adusă în sala Nippon Budokan din centrul capitalei Tokyo de văduva lui Abe.

În interiorul sălii, unde de obicei au loc concerte, era aşezat un portret de mari dimensiuni al fostului premier decorat cu o panglică neagră, deasupra unui aranjament floral verde, alb şi galben, iar pe un perete erau prezentate fotografii arătându-l pe Abe în timp ce merge alături de lideri din G-7, dă mâna cu copii sau vizitează zone calamitate.

Asasinarea lui Shinzo Abe, împuşcat mortal pe 8 iulie, în timp ce ţinea un discurs de campanie, a declanşat un val de dezvăluiri despre legăturile dintre aleşi ai Partidului Democrat Liberal, aflat la putere şi al cărui lider a fost, şi Biserica unificării, considerată de critici o sectă. Actualul premier Fumio Kishida a prezentat scuze şi s-a angajat să rupă legăturile dintre partid şi biserică, după ce această controversă a determinat o scădere drastică a cotei sale de popularitate.

Opoziţia faţă de organizarea de funeralii de stat pentru Abe a persistat însă, susţinută şi de costul estimat de 11,5 milioane de dolari din banii publici, într-un context economic dificil pentru cetăţenii obişnuiţi.

Deşi a fost şeful de guvern cu cel mai îndelungat mandat din istoria Japoniei, 2012-2020, Shinzo Abe a fost o personalitate controversată şi marcată de o serie de scandaluri. Naţionalist convins, s-a preocupat să întărească postura militară a Japoniei, anticipând astfel, în opinia unora, actualele preocupări legate de China, în timp ce alţii au criticat această poziţie ca fiind prea agresivă.

Un grup de protestatari din centrul capitalei nipone au arborat pancarte şi au scandat "Fără funeralii de stat". Totuşi, încă de dimineaţă mii de japonezi s-au adunat la locul ceremoniei, forţându-i pe organizatori să deschidă sala cu o jumătate de oră mai devreme. În câteva ore, circa 10.000 de oameni depuseseră deja flori şi se înclinaseră în tăcere în faţa portretului lui Abe şi mulţi alţii îşi aşteptau rândul la cozi impresionante, au arătat televiziunile de la Tokyo.

Prim-ministrul Republicii Moldova Natalia Gavrilița efectuează o vizită la Tokyo, pentru a participa la funeraliile fostului premier, Shinzo Abe.

Opinia ta contează. Comentează!