Cripto-afacerea separatiștilor, start
IT şi Ştiinţă 4 martie 2018, 17:03 | 8009

Un contract în valoare de opt milioane șapte sute de mii de dolari dă startul peripeției cripto-valutare în Transnistria! O întreprindere urmașă a fostei fabrici de sticlă de la Tiraspol, care are licență pentru utilizarea tehnicii și a materialelor explozive, a semnat acest acord cu un offshore din Insulele Virgine Britanice.

Contractul prevede livrarea a mii de plăci video și stații de lucru - tehnică necesară pentru producerea monedelor digitale. O parte din marfă a trecut deja vama Republicii Moldova.

Separatiștii transnistreni au început importarea tehnicii necesare pentru producerea de cripto-valută. Cel puțin un lot de marfă a trecut deja prin Vama Republicii Moldova.

Vedem ștampila instituției de stat pe o factură emisă pentru 2400 de plăci video, în valoare de 720 de mii de dolari. Vânzător - offshorul Goweb International, înregistrat în Insulele Virgine Britanice. Cumpărător - Societatea pe acțiuni „Tirsteklo”, fosta fabrică de sticlă de la Tiraspol.

Data - 24 ianuarie 2018. Această cantitate de componente constituie doar 10 % în comparație cu un alt lot, de 24 de mii de plăci video, pentru care cele două companii au semnat un contract de vânzare-cumpărare, care prevede și livrarea a 3000 de stații de lucru. Valoarea acestui acord se ridică la aproximativ opt milioane șapte sute de mii de dolari! Contractul ar fi fost semnat pe 28 ianuarie curent.

Marfa este importată din China. Aceste documente demonstrează, pe de o parte, că autoritățile de la Chișinău nu se împotrivesc aventurii inițiate de separatiștii transnistreni, iar pe de alta arată că autorii ideii de a produce cripto-valută la Tiraspol au început să cumpere marfa necesară încă înainte să fie votată așa-zisa lege privind dezvoltarea tehnologiilor blockchain în Transnistria.

Pretinsul legislativ a votat-o abia pe 31 ianuarie.

Opinia ta contează. Comentează!