Pleacă de la Curtea Supremă de Justiție
Justiţie 22 august 2023, 19:42 | 690

Doi magistrați ai Curții Supreme de Justiție, Tamara Chișca-Doneva și Ion Guzun, și-au depus cererile de demisie din funcție. Consiliul Superior al Magistraturii urmează să ia o decizie vineri, 25 august. Dacă cererile celor doi judecători vor fi acceptate, CSJ va rămâne cu doar trei judecători în funcție și șapte judecători detașați temporar.

Tamara Chișca-Doneva și Ion Guzun urmează să explice, în ședința de vineri a Consiliului Superior al Magistraturii, de ce au decis să plece din funcție.

Ion Guzun a fost promovat la Curtea Supremă de Justiție, fiind candidatul cu cel mai slab punctaj în cadrul concursului. Guzun este nașul de cununie al Alionei Miron, care a deținut funcția de președinte interimar al CSJ. Guzun este unchiul ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, iar premierul Dorin Recean este nașul de cununie al fiicei magistratului. Ion Guzun a făcut parte din completul de judecată de la Curtea de Apel, care a menținut încheierea Judecătoriei Chișinău, prin care fostul polițist Ion Perju a fost condamnat la zece ani de închisoare după ce în timpul protestelor din 2009 i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc. Judecătorul a făcut parte din completul, care a pus punctul în dosarul ”Vlad Filat”, în decembrie 2017. Atunci, magistrații au respins recursul avocaţilor fostului prim-ministru, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupţie.

Tamara Chișca-Doneva a fost repusă în funcția de președinte interimar al CSJ în aprilie curent, după ce a fost încheiată urmărirea penală privind suspiciunile de îmbogățire ilicită în privința acesteia. Anterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia din martie 2022 a CSM, prin care a dat acordul pentru percheziții la Tamara Chișca-Doneva și hotărârea din aprilie 2022, prin care aceasta a fost suspendată din funcție. Judecătoarea ar deține în proprietate o zonă de agrement lângă satul Ratuş, o livadă şi o casă de vacanţă. Gospodăria nu se regăseşte în declaraţia de avere nici a judecătoarei, nici a soţului, vameşul Vasile Chişca. Acest fapt a servit motiv pentru ca procurorii anticorupţie să inițieze pe numele Tamarei Chișca-Doneva un dosar penal pentru îmbogăţire ilicită. În declarație de avere pentru 2022, Tamara Chişca-Doneva declară că deține în proprietate un imobil de peste 145 de metri pătraţi, care valorează peste un milion de lei.

Opinia ta contează. Comentează!