Jurnalul Săptămânii, 11 Iunie

Programul informativ de sinteză a celor mai importante știri și evenimente. Abordări obiective pe subiectele sociale de rezonanță națională și din afara țării.

Producătorii de lapte sunt în criză. Mai întâi, seceta din 2020 i-a învățat să economisească. Apoi, pandemia i-a pus pe brânci. Războiul i-a făcut să renunțe la multe lucruri, iar scumpirile nu le permit nici măcar să-și acopere cheltuielile de producere. Procesatorii își bat joc de ei, cumpărând laptele la un preț mizer. Unii fermieri cedează. Alții, cu daune majore, își continuă activitatea. Dar rezistența lor e o chestiune de timp.

Haos a fost, în această săptămână, și pe unele aeroporturi. Câteva aeronave Air Moldova au fost reținute la sol din cauza unor pretinse datorii, deși compania afirmă că toate facturile față de prestator au fost achitate. Așa se face că, din cauza neînțelegerilor la nivel înalt, aproximativ 700 de cetățeni ai Republicii Moldova au rămas blocați în Turcia. În aeroportul din Antalya, oamenii au protestat spontan.

Între timp, au loc anomalii pe piața gazelor din Republica Moldova. O firmă înregistrată într-un apartament din Chișinău a reușit să semneze un contract de livrare a gazelor naturale cu gigantul rus Gazprom. S-a întâmplat la St. Petersburg, unde directorul companiei moldovenești - un fost funcționar de stat - a bătut palma cu reprezentantul Gazprom, cel din urmă fiind un apropiat al lui Vladimir Putin. Contractul prevede intrarea gazelor pe teritoriul Republicii Moldova prin puncte amplasate în regiunea transnistreană. Cei de la ”Moldovatransgaz”, care gestionează rețelele magistrale din Republica Moldova, nu au autorizat deocamdată această schemă de import a gazelor rusești, dar inițiativa a generat suspiciuni privind intențiile Gazprom-ului.

Opinia ta contează. Comentează!