Maia Sandu s-a întâlnit cu mai mulți judecători, fără ca Președinția să comunice public despre aceasta
Politic 3 februarie 2021, 19:27 | 7413

Șapte judecători din prima instanță din capitală, dar și din alte raioane ale țării s-au întâlnit, pe 28 ianuarie, cu președintele Maia Sandu. Președinția nu a comunicat public despre această întâlnire. Judecătorii ar fi fost invitați la discuție de consilierul prezidențial pe domeniul justiției, Olesea Stamate. Despre aceasta ne-a spus unul dintre participanții la acea întâlnire. Potrivit Alionei Miron, vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău cu sediul Centru, la acea masă rotundă s-ar fi discutat despre problemele cu care se confruntă judecătorii, reforma justiției și despre implicarea politicului în justiție. Astăzi, Olesea Stamate ne-a spus că unele ședințe ale președintelui sunt publice, iar altele nu.

ALIONA MIRON, magistrat: "Dna Stamate a luat legătura cu un coleg de-al nostru și a spus că vrea să vorbească cu judecători din prima instanță despre reforme. Au fost mai multe subiecte abordate, inclusiv despre reforme, al doilea moment dezbătut au fost problemele cu care se confruntă sistemul judecătoresc."

Potrivit Alionei Miron, la întâlnire au participat șapte magistrați din prima instanță. Unii au venit din capitală, iar alții din Cahul, Ungheni ori alte raioane ale țării. Întâlnirea judecătorilor cu Maia Sandu a durat aproximativ o oră, iar acolo nu ar fi fost luate decizii. Olesea Stamate nu a infirmat, dar nici nu a confirmat faptul că a avut loc o asemenea întâlnire.

OLESEA STAMATE, consilierul președinteleui pe domeniul justiției: "Președintele se poate întâlni cu oricine consideră dumneaei că este necesar să se întâlnească - și cu judecători, și cu procurori și, dacă vreți, și cu contabilul de la Metal Feros. - Dar în contextul în care s-a întâlnit cu niște magistrați asta nu ar însemna că se implică în domeniul justiției? - În niciun mod."

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Sorina Ștefârță, nu ne-a răspuns la apeluri. Pe 1 februarie, urma să aibă loc o altă întâlnire dintre șeful statului și membrii Cosiliului Superior al Magistraturii, care însă nu a mai avut loc deoarece unii membri ai CSM s-au infectat cu Covid 19. Despre această întâlnire am aflat astăzi de la surse, iar ulterior informația ne-a fost confirmată de secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spânu. Acesta a confirmat faptul că a trimis o scrisoare către CSM, dar a negat că întâlnirea urma să fie una secretă.

ANDREI SPÂNU, secretarul general al Aparatului Președinteleui: "Era o ședință în care urma să se discute despre modul general, despre modul de colaborare dintre Președinție și CSM."

Când ar urma să aibă loc totuși întâlnirea Maiei Sandu și membrii CSM, Andrei Spânu nu ne-a spus, dar a menționat că aceasta va avea loc imediat ce membrii CSM se vor reface după COVID.

Opinia ta contează. Comentează!