Cei nouă bărbați reținuți în dosarul elicopterelor clandestine au fost eliberați
Justiţie 4 iulie 2020, 00:26 | 3612

Cei nouă bărbați reținuți în dosarul elicopterelor găsite într-un depozit din raionul Criuleni, despre care procurorii spuneau că urmau să ajungă în străinătate prin contrabandă, au fost eliberați. Cinci dintre ei au fost scoși de sub urmărire penală în primele 24 de ore. Asta pentru că, potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, s-a ajuns la concluzia că ei n-au avut vreun rol infracțional și le-a fost atribuit statutul de martori.

În următoarea zi, alte trei persoane reținute au fost scoase de sub urmărire penală după ce au fost audiate. Statut de învinuit au alte două persoane, iar proprietarului depozitului, Iuri Ceban, nu i-a fost atribuit până în prezent niciun statut din motiv că nu s-a prezentat în fața autorităților de investigație. Și președintele țării a comentat cazul. Igor Dodon afirmă că ar fi o idee bună ca depozitul unde s-ar produce elicoptere, situat în raionul Criuleni, să devină legal. Astfel, Moldova ar putea obține bani.

Deși Dodon spune că oamenii care dețin depozitul clandestin ar trebui să fie penalizați pentru ilegalități, adaugă totuși că el se va implica în dosar.

Această reacție a fost însă calificată de avocați drept imixtiune în actul de justiție.

Ion Dron afirmă că, luând astfel de poziții, șeful statului pune în lumină proastă instituțiile de investigare și de urmărire penală.

Pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că în depozitul din raionul Criuleni, timp de peste cinci ani, în mod sistematic, veneau la muncă în jur de zece oameni. Ei erau aduși din regiunea transnistreană și se aflau acolo pe parcursul întregii săptămâni. Astăzi, Procuratura a anunțat că, în funcție de acumularea probatoriului, va fi dispusă o expertiză tehnico-aeronautică, alta merceologică și una informatică. Iuri Ceban, proprietarul depozitului respectiv, a respins pentru Jurnal TV acuzațiile aduse de procurori. El a precizat că acolo se aflau machete, pe care le folosește pentru găsirea soluțiilor tehnice în aviație, iar rezultatele cercetărilor le patentează în străinătate. 

Opinia ta contează. Comentează!