Marea Britanie este îndemnată să devină un lider mondial al justiției și să deschidă calea pentru crearea unui tribunal special
Externe 30 noiembrie 2022, 20:39 | 388

Marea Britanie este îndemnată să devină un lider mondial al justiției și să deschidă calea pentru crearea unui tribunal internațional special, care să judece Rusia pentru crimele comise împotriva Ucrainei. Solicitarea a fost lansată de către Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, în Parlamentul britanic. ”Victoria nu este singurul lucru. Avem nevoie de dreptate”, a precizat Zelenska.

OLENA ZELENSKA prima doamnă a Ucrainei: "Te îndemn, Marea Britanie. Vă îndemn, domnilor parlamentari să ne ajutați să unim comunitatea globală cât de mult posibil, așa precum odată a fost unită în St. James, în ianuarie 1942. Să unim lumea în susținerea creării unui tribunal special pentru crimele Rusiei împotriva Ucrainei. Astăzi vă cer, nimic mai mult și nimic mai puțin, să deveniți un lider mondial al justiției."

În discursul său din Parlamentul Marii Britanii, prima doamnă a Ucrainei a comparat războiul declanșat de Rusia în țara sa cu raidurile aeriene ale naziștilor asupra Marii Britanii, în cel de-al doilea război mondial. 

OLENA ZELENSKA prima doamnă a Ucrainei: "Ucrainenii trec acum printr-o teroare ce rezonează cu ceea prin ce ați trecut și voi cândva. Insula voastră a supraviețuit unor raiduri aeriene identice cu cele prin care Rusia vrea să pună în genunchi oamenii noștri. Voi nu v-ați predat și nici noi nu ne vom preda, însă victoria nu este singurul lucru de care avem nevoie. Avem nevoie de dreptate!"

Olena Zelenska a fost aplaudă în picioare de către parlamentarii britanici.

La Londra, prima doamnă a Ucrainei a avut o întrevedere cu prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak și soția acestuia, Akshata Murthy. Au fost puse în discuție proiecte culturale și educaționale pentru copiii celor care au migrat în mod forțat. S-a vorbit în mod special despre proiectul „Raft ucrainean”, ce presupune umplerea bibliotecilor lumii cu literatură ucraineană în original și traduceri.

Olena Zelenska a mers la Palatul Buckingham, unde a participat la o recepție dedicată luptei împotriva violenței împotriva femeilor, găzduită de Regina Consoartă a Marii Britanii, Camilla. Zelenska a vorbit despre abuzurile sexuale comise de ruși în Ucraina. Procuratura de la Kiev investighează peste 100 de cazuri de crime sexuale comise de soldații ruși, care ar fi doar o mică parte din numărul real.

Anterior, prima doamnă a Ucrainei a avut mai multe apariții publice - a mers la Washington, unde a avut mai multe întrevederi cu oficiali americani, inclusiv președintele Joe Biden, și a cerut ajutor armat pentru Ucraina, să facă față războiului declanșat de Rusia.

Opinia ta contează. Comentează!