Nicolae Bulat s-a stins din viață la vârsta de 70 de ani
Social 9 septembrie 2022, 16:10 | 1310

Istoricul Nicolae Bulat, numit și străjerul Cetății Soroca, a decedat astăzi la un spital din Iași, unde era internat. Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca suferea de o maladie gravă la creier.

Considerat unul dintre cei mai buni ghizi din Moldova, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat, a fost transportat la Iași pe 25 august cu un echipaj SMURD, pentru a continua un tratament special după o intervenție pe care a suferit-o în data de 11 august la Chișinău. Nicolae Bulat a fost diagnosticat cu o maladie gravă la creier.

Renumitul istoric s-a născut pe 10 februarie 1952, în satul Cureșnița din raionul Soroca. La Cetatea Soroca acesta activa de mai bine de 30 de ani. Era considerat inima Cetății și cartea de vizită a orașului de pe Nistru. Fără Nicolae Bulat, excursiile la Cetatea Soroca şi-ar fi pierdut din farmec.

Nicolae Bulat a învățat la Școala medie numărul 1 din Soroca, după care la Chişinău. Aici a fost admis la Universitatea de Stat, Facultatea de Limbi Moderne. După absolvirea universității a lucrat trei ani profesor de engleză la Şcoala medie din Tătăreşti, Cahul. Ulterior, în 1980, a revenit în nordul Moldovei, unde s-a angajat la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca. În 1996 a fost numit director al muzeului. În 2001 a primit Ordinul „Steaua României”, în grad de ofițer. În 2003, numele său a fost inclus în ediția specială a Centrului de Biografii Internaţionale din Cambridge „1000 de mari intelectuali”, iar în 2004 Centrul American de Biografii l-a introdus în volumul „Contemporary. Who is who”. În 2021, Nicolae Bulat a fost decorat de președintele României cu medalia aniversară "Centenarul Marii Uniri". S-a stins din viață la vârsta de 70 de ani.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie