„Frunze de dor” , premieră la teatru
Cultură 14 aprilie 2022, 15:40 | 1809

Premieră la Teatrul Național Mihai Eminescu din Chișinău! În luna aprilie va fi pus în scenă spectacolul „Frunze de dor”, după romanul omonim de Ion Druță, în regia lui Alexandru Cozub.

Spectacolul ”Frunze de dor” prezintă mai multe scene din romanul lui Ion Druță. Omul singur în calea războiului, lumea satului într-un univers în continuă transformare, iubirea și valorile casei, copilăria cu fericirile și nefericirile ei - toate reprezintă un caleidoscop de emoții și stări scenice la care va lua parte fiecare spectator.

Actorii Vlad Ropot și Rusanda Radvan vor da viață eroilor principali ai operei. Gheorghe, un simplu tânăr de la sat pentru care munca în câmp era principala și singura sursă de existență. Iar Rusanda, o fire visătoare, în special atunci când dorea să obțină atenția lui Gheorghe.

RUSNADA RADVAN: "Numele meu a fost ales din ”Frunze de dor”. Maică-mea era însărcinată și citea această carte și a zis că dacă ar fi să fie o fetiță îmi va pune numele Rusanda. Este un prilej și o bucurie să joc rolul Rusandei, pentru că mă regăsesc sută la sută, mă identific cu acest personaj. Nu joc nimic, nu joc un personaj, dar îmi trăiesc propriile mele sentimente, trăiri, dureri, probleme pe această scenă. De fapt sunt eu, nu joc pe nimeni."

VLAD ROPOT, actor: "Sunt emoții mari, pentru că este primul meu rol pe scena Teatrului Mihai Eminescu și primul meu rol pe scena profesionistă. Eu pentru mine am înțeles soarta lui Gheorghe, ce vrea Gheorghe, ce nu vrea, ce iubește și ce nu iubește. Druță ne explică acest lucru în roman foarte amănunțit."

Romanul “Frunze de dor” cuprinde o perioadă scurtă din primăvara până în toamna anului 1945, ultimele luni de război şi primele luni de pace. E o perioadă bogată în evenimente importante pentru om şi pentru țară: sfârșitul războiului, întoarcerea la munca pașnică și cicatrizarea unor răni sufletești. Timpurile sânt grele dar viața continuă. Tinerii de 16-17 ani muncesc pe deal, trăiesc primele iubiri şi drame și își primesc viața cu bune și cu rele.

Regizorul Alexandru Cozub, ne-a spus că își dorea de mult timp să dea viață acestui roman. Munca nu a fost deloc ușoară.

ALEXANDRU COZUB, regizor: "Am încercat să păstrăm emoțiile pe care le ai atunci când citești acest roman și să le găsim momentul scenic și să le transmitem în sală. Sper să placă, iar oamenii să se recunoască, pentru că acesta este mesajul și frumusețea acestui romanului."

Spectacolul ”Frunze de dor” va fi jucat în scena Teatrului Național ”Mihai Eminescu” în zilele de 16, 17 și 30 aprilie, ora 18:30.

Opinia ta contează. Comentează!