Autoritățile spun că certificatul național de vaccinare este recunoscut doar în Ungaria și Ucraina
Social 22 iunie 2021, 15:34 | 934

Republica Moldova a recepționat până acum peste un milion de doze de vaccin anti-COVID, iar rata de imunizare a populației cu prima doză de ser este de 12 la sută, potrivit autorităților din sănătate. Deocamdată, certificatul național de vaccinare nu este recunoscut în Uniunea Europeană, iar autoritățile de la Chișinău au început negocierile cu mai multe state în vederea recunoașterii reciproce a actelor de imunizare.

Certificatele de vaccinare eliberate persoanelor vaccinate în Republica Moldova încă nu sunt recunoscute în Uniunea Europeană.

DENIS CERNELEA, secretar de stat al Ministerului Sănătății: "La moment nu este definitivat integral elaborarea cadrului juridic și de proceduri care va permite preluarea certificatului de către statele terțe, precum suntem noi. Suntem în așteptarea acestora, conform cerințelor internaționale de creștere a mobilității noi întreprindem toate acțiunile de recunoaștere vaccinare și teste PCR COVID-19."

Autoritățile din sănătate au anunțat că certificatul național de vaccinare este recunoscut de Ungaria și Ucraina, iar în unele țări din Uniunea Europeană precum Spania, Grecia sau Bulgaria este acceptat cu unele condiții. Potrivit responsabililor, în ultimele 7 zile au fost administrate peste 90 de mii de doze de vaccin, media pe zi fiind de aproximativ 20 de mii. 83 la sută dintre lucrătorii medicali din țară sunt vaccinați. Autoritățile au mai anunțat că numărul cetățenilor imunizați în afara Moldovei a depășit 60 de mii.

NINEL REVENCO, coordonator campania de vaccinare: "Noi ne îngrijorăm că, în ultima săptămână, puțin a stagnat tempoul de imunizare, în special cu doza 1, ceea ce după noi am putea explica în primul rând prin numărul scăzut de îmbolnăviri COVID-19, prin sezonul de vară, prin acea relaxare în țările vecine nouă, dar și la noi în țară."

Totuși, autoritățile din sănătate vin cu un apel către cetățeni: „Să nu ne relaxăm!”

DENIS CERNELEA, secretar de stat al Ministerului Sănătății: "Rata de contagiozitate este într-o ușoară creștere și constituie 1,02 ceea ce desigur nu poate să alarmeze privind posibilitatea creșterii numărului de cazuri pentru următoarea etapă. De regulă, se întâmplă din cauza relaxării restricțiilor și desigur, pe alocuri a suspendării sau amânării vaccinării."

Până acum, în Republica Moldova au fost administrate 631 de mii 346 doze de vaccin anti-COVID-19. Peste 400 de mii persoane sau aproximativ 12% au primit prima doză de vaccin, iar 229 de mii 967 au primit ambele doze, ceea ce constituie 7% din populație. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe a Ministerului Sănătății.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie