Ministerul Afacerilor Externe a indicat că sediile misiunilor diplomatice nu pot fi folosite în scopuri politice
Politic 8 aprilie 2021, 15:24 | 1145

Ministerul de Externe a emis o circulară, prin care a indicat că sediile misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare nu pot fi folosite în scopuri politice. Se întâmplă după ce șeful PSRM, Igor Dodon, și-a filmat emisiunea sa online în sediul Ambasadei Republicii Moldova de la Moscova. Însuși Dodon nu vede nicio problemă în gestul său și spune că ambasada era obligată să-i pună la dispoziție sediul pentru a-și filma vlogul politic.

DANIEL VODĂ, șeful Serviciului comunicare al MAEIE: "Ministerul a emis o circulară, prin care a indicat că sediile misiunilor diplomatice și a oficiilor consulare nu pot fi folosite în scopuri politice. Spațiile misiunilor nu pot fi puse la dispoziția politicienilor pentru întâlniri cu alegătorii prin chirie, comodat sau altfel."

Ministerul de Externe precizează într-un comunicat că ”spațiile misiunilor diplomatice nu pot fi puse la dispoziția persoanelor terțe pentru înregistrarea sau transmiterea în direct a reportajelor sau a emisiunilor de autor”. În același comunicat se arată că ”serviciul diplomatic este în afara polemicilor politice”. În replică, Igor Dodon spune că nu vede o problemă în faptul că a înregistrat o emisiune politică în sediul ambasadei de la Moscova. Potrivit lui Dodon, pe timpul guvernărilor precedente s-au făcut ilegalități mai grave cu implicarea acestei misiuni diplomatice a Republicii Moldova. IGOR DODON: "De când, mă rog, ați devenit așa mari patrioți? Vă roade invidia? Eu vreau să vă spun că e vorba de marasmul celor ”de dreapta” și invidia politicienilor ”de stânga”. Orice cetățean al Republicii Moldova are dreptul să se adreseze la ambasadă. Iar președintele țării fostul președinte, care are pașaport diplomatic, poate să apeleze la orice ambasadă și ambasada este obligată să-i acorde ajutor atunci când trebuie."

Subiectul a fost comentat și de către premierul interimar Aureliu Ciocoi, care a spus că în momentul în care Igor Dodon și-a filmat vlogul în interiorul ambasadei de la Moscova, șeful misiunii diplomatice, Vladimir Golovatiuc, era lipsă. Potrivit lui Ciocoi, Dodon a sunat preventiv și a spus că intenționează să vină la ambasadă, dar nu a precizat că are de gând să-și facă și emisiune politică acolo. În comunicatul Ministerului de Externe nu se spune nimic despre faptul că lui Vladimir Golovatiuc i s-ar fi aplicat vreo sancțiune pentru cele întâmplate. Potrivit lui Igor Dodon, Vladimir Golovatiuc se descurcă mai bine în funcția de ambasador la Moscova decât predecesorul său și din acest motiv va fi susținut în continuare de PSRM.

Opinia ta contează. Comentează!