Rusia a declarat astăzi patru regiuni ucrainene, Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ca fiind parte a teritoriului său
Externe 30 septembrie 2022, 19:45 | 400

Rusia a declarat astăzi patru regiuni ucrainene, Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ca fiind parte a teritoriului său. Vladimir Putin a semnat anexarea teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după așa-zisele referendumuri, pe care le-a organizat în cele patru regiuni. ONU a declarat că orice anexare a unui teritoriu al unui stat de către altul încalcă principiile internaționale, dar Putin a subliniat că anexarea nu se negociază. Kremlinul a avertizat că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care le-a anexat ilegal, drept acte de agresiune împotriva Rusiei.

Ceremonia de semnare a avut loc într-o atmosferă somptuoasă, în prezența a sute de invitați. Au venit și cei patru șefi instalați de Kremlin în regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Astfel, Rusia revendică aproximativ 109 mii de km pătrați din teritoriul ucrainean, sau aproximativ 18%, în plus față de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Vladimir Putin a ținut un discurs înflăcărat în care a invocat rezultatele așa-ziselor referendumuri organizate în teritoriile ocupate ale Ucrainei în perioada 23-27 septembrie. Potrivit autorităților de ocupație ruse, „o majoritate covârșitoare” ar fi votat pentru ca regiunile să se alăture Rusiei.

VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei: "Vreau ca toată lumea să rețină acest lucru - oamenii care trăiesc în Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson devin cetățenii noștri. Pentru totdeauna!"

Lucrătorii din sectorul public din regiuni au fost aduși la Moscova cu autobuzele pentru a lua parte la un concert dedicat anexării teritoriilor ocupate. Manifestații similare s-au înregistrat la Krasnoiarsk, Donețk, Lugansk și Herson. În discursul său, Putin a criticat Vestul și a avut un mesaj pentru autoritățile de la Kiev.

VLADIMIR PUTIN, președintele Rusiei: "Facem apel la regimul de la Kiev să înceteze imediat focul și să se întoarcă la masa negocierilor. Suntem pregătiți pentru asta. Dar alegerea oamenilor din Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson nu se discută. A fost făcută."

Liderul de la Kiev a acuzat Rusia că aduce moarte, tortură, viol şi distrugere.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Întregul teritoriu al țării noastre va fi eliberat de acest dușman - dușmanul nu numai al Ucrainei, ci și al vieții însăși, al umanității, al legii și al adevărului. Rusia știe deja asta. Ne simte puterea. Și de aceea se grăbește. Organizează această farsă cu încercarea de anexare. Încearcă să fure ceva care nu-i aparține. Vrea să rescrie istoria și să redeseneze granițele cu crime, torturi, șantaj și minciuni. Ucraina nu va permite asta."

Anterior, Zelenski a declarat că dacă Putin va semna anexarea teritoriilor din Ucraina, asta va însemna că nu va mai rămâne nimic de discutat cu el.

Anunțul de astăzi al lui Putin vine după ce liderii occidentali au exprimat critici dure la adresa Rusiei. Președintele Joe Biden a declarat că nu va accepta niciodată anexarea teritoriilor ucrainene. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că orice anexare a unui teritoriu al unui stat de către altul, încalcă principiile Cartei ONU.

ANTONIO GUTERRES, secretarul general al ONU: "În acest moment periculos, trebuie să subliniez datoria mea, în calitate de secretar general, de a susține Carta ONU. Carta este clară. Orice anexare a teritoriului unui stat de către un alt stat, ca urmare a amenințării sau a folosirii forței, reprezintă o încălcare a principiilor Cartei și a dreptului internațional."

A reacționat și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: "Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean și vor face întotdeauna parte din această națiune suverană."

Prim-ministrul Marii Britanii, Liz Truss, a declarat în această dimineață că țara sa nu va accepta niciodată ca regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie să facă parte din Rusia. „Vladimir Putin a acționat, încă o dată, prin încălcarea dreptului internațional, cu un dispreț evident față de viețile poporului ucrainean pe care pretinde că îl reprezintă. Nu i se poate permite lui Putin să modifice frontierele internaționale folosind forța brută. Ne vom asigura că va pierde acest război ilegal”, a menționat Truss.

Cele patru teritorii – Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk reprezintă un coridor terestru, pe care Rusia și-l dorește din 2014, de când a anexat ilegal Crimeea. Împreună, cele cinci teritorii reprezintă în jur de 20% din teritoriul ucrainean.

Opinia ta contează. Comentează!