Flacăra olimpică a fost aprinsă la vechiul sit Olympia, în Grecia, cu 101 zile înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice
Externe 16 aprilie 2024, 20:27 | 200

Flacăra olimpică a fost aprinsă marţi la vechiul sit Olympia, în Grecia, cu 101 zile înaintea ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris. Sistemul de aprindere a flăcării implică utilizarea soarelui şi a unei oglinzi cilindrice parabolice, proces deja cunoscut grecilor antici.

Ceremonia a debutat cu imnul olimpic, interpretat de mezzosoprana Joyce DiDonato, urmat de cele ale Franţei şi Greciei.

Franţa este pregătită să scrie o nouă pagină și este mândră că Jocurile sunt nu doar spectaculoase, ci şi mai responsabile, a declarat preşedintele Comitetului francez de organizare, Tony Estanguet.

TONY ESTANQUET preşedintele Comitetului francez de organizare: "La 100 de ani după ultima ediţie a Jocurilor de vară în ţara noastră, poporul francez va avea onoarea să găzduiască această a 33-a ediţie a Jocurilor Olimpice. Astăzi, Franța este gata să preia ștafeta după prima participare a femeilor la jocurile de la Paris din 1900. Suntem pregătiți să scriem o nouă pagină din marea istorie Olimpică cu jocurile din vară, în Franța, la Paris."

Publicul şi invitaţii s-au deplasat apoi către ruinele vechi de 2.600 de ani ale templului Herei, unde „marea preoteasă", interpretată de actriţa greacă Mary Mina, îmbrăcată într-o rochie asemănătoare cu cele din antichitate, a aprins flacăra olimpică. Ceremonia a continuat apoi cu o coregrafie în jurul ruinelor templului, în cadrul căreia dansatorii şi dansatoarele au adus un omagiu poporului grec şi tradiţiilor olimpice.

Primul purtător al torţei olimpice a fost Stefanos Ntouskos, campion olimpic la canotaj la Jocurile Olimpice de la Tokyo, urmat de înotătoarea franceză Laure Manaudou, care a cucerit primul ei titlu olimpic în 2004, la Atena, în proba de 400 m liber.

Flacăra olimpică va începe o călătorie de 5.000 km prin Grecia, timp de 11 zile, și va fi transmisă organizatorilor francezi pe 26 aprilie, pe stadionul Panathenaic din Atena, locul în care s-au disputat primele Jocuri Olimpice din epoca modernă, în 1896. Flacăra este aşteptată la Marsilia, în sud-estul Franţei, pe 8 mai, iar la Paris - în ziua ceremoniei de deschidere, 26 iulie, scrie Agerpres.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie