Cercetat pentru abuz de serviciu
Justiţie 5 decembrie 2022, 19:29 | 560

Un fost angajat al Ambasadei Republicii Moldova la București a fost pus sub învinuire într-un dosar de abuz de serviciu. Potrivit unui comunicat al Centrului Național Anticorupție, cel vizat ar fi perceput taxe de la cetățeni pentru echivalarea permiselor de conducere moldovenești în românești. Prejudiciul cauzat bugetului depășește un milion 796 de mii de lei.

Funcționarul, consilier al Secției consulare din cadrul Ambasadei Republicii Moldova la București, a intrat în vizorul Centrului Național Anticorupție și al procurorilor în 2020. Atunci, ofițerii CNA au ridicat mai multe acte de la sediul Ambasadei în cadrul cauzei penale pornite pe abuz de serviciu. Până acum, fostul funcționar a restituit peste un milion de lei din prejudiciul adus bugetului și urmează să plătească încă peste șapte sute mii de lei.

COMUNICATUL CENTRULUI NAȚIONAL ANTICORUPȚIE: "Potrivit actului învinuirii, din 30 ianuarie 2017 până pe 1 august 2020, persoana a semnat personal și a eliberat opt mii 929 de adeverințe de confirmare a permiselor de conducere, eliberate de Agenția Servicii Publice a Republicii Moldova, în scopul preschimbării permiselor de conducere moldovenești pe cele românești. Din numărul total de acte, două mii 566 au fost eliberate fără prezentarea de către beneficiari a chitanței sau a copiei ordinului de plată privind intrarea sumei în cont. În acest mod, funcționarul a ascuns numărul real de solicitări, însușindu-și taxele. Suma totală ajunge la un milion 796 de mii 622 de lei."

Centrul Național Anticorupție mai notează că pe 23 septembrie curent, Ministerul de Externe a fost recunoscut drept parte vătămată și parte civilă pentru încasarea din contul învinuitului a 89 de mii 810 euro, cu titlu de prejudiciu material.

Opinia ta contează. Comentează!