Promo-Lex regretă declarația premierului Natalia Gavrilița privind importul de fier pentru Râbnița
Politic 27 ianuarie 2022, 19:52 | 1371

Apărătorii drepturilor omului regretă declarația premierului Natalia Gavrilița în legătură cu invocatul „interes al Republicii Moldova” în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița. Entitatea este gestionată de regimul separatist de la Tiraspol. „Răspunsul premierului este îngrijorător”, se arată într-o declarație a Asociației „Promo-Lex”, care îi reamintește prim-ministrului despre cazurile grave de încălcare a drepturilor omului în regiunea transnistreană despre care administrația ilegală de acolo evită să discute.

DECLARAȚIA PROMO-LEX: "Suntem îngrijorați de faptul că, în pofida insistenței și a numeroaselor noastre atenționări și demersuri, autoritățile constituționale ale Republicii Moldova nu sesizează instituțiile europene și partenerii Republicii Moldova în aceiași măsură în care se fac demersurile pentru garantarea activității economice a unor instituții din stânga Nistrului. Ori este evident că profiturile uzinei din Râbnița sunt defalcate, în mare parte, pentru un regim care continuă violarea gravă și ostentativă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului."

În replică, Natalia Gavrilița a scris într-un mesaj pe Facebook că „acuzațiile nu corespund adevărului, iar în ceea ce ține de piața metalelor uzate, includerea Moldovei pe o „listă neagră” din cauza activității unei întreprinderi din stânga Nistrului este un precedent extrem de periculos pe care Moldova nu-l poate accepta. Decizia UE vine pe fundalul unor intenții de a atrage investiții în piața metalurgică din Moldova care ar sparge monopolul uzinei de la Rîbnița în utilizarea metalelor colectate pe teritoriul Republicii Moldova, fapt ce descurajează aceste investiții”, susține Gavrilița. Premierul a mai precizat că pentru fiecare întreprindere vor fi luate decizii separat.

Doar că mesajul de joi al premierului este diferit de cele declarate miercuri în cadrul unei conferințe de presă, când Gavrilița a spus că atunci când a cerut deblocarea importurilor de fier vechi, Guvernul a acționat în interesul investitorilor care intenționează să activeze în partea dreaptă a Nistrului, dar nu a putut explica în ce măsură importul de fier vechi în regiunea transnistreană va dezvolta ramura metalurgică pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Reporterii JurnalTV au aflat că așa-numiții investitori la care face referire prim-ministrul reprezintă companii controlate de oameni de afaceri afiliați regimului separatist. Este vorba inclusiv de compania „BPM”, care în 2021 a transportat peste 90 la sută din materia primă achiziționată de Uzina Metalurgică de la Râbnița. Mai mulți ani a fost distribuitor exclusiv al producției Uzinei de Ciment din Râbnița. Patronul „BPM”, Oleg Babii, este reprezentantul grupului de acționari al Uzinei de Ciment, iar„BPM” sunt inițialele numelui, prenumelui și patronimicului tatălui său - Babii Piotr Mihailovici. Cei doi apar în mai multe fotografii la aceeași masă cu capii regimului separatist de la Tiraspol.

Secretarul de stat al Ministerului Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, cea care a făcut demersuri către UE, ne-a spus miercuri într-o discuție că primii care s-au revoltat din cauza interdicției au fost așa-numiții investitori de la „BPM”, despre care Iordanov ne-a spus că ar fi o companie din România, iar numele lui Oleg sau Petru Babii nu îi este cunoscut.

IORDANCA-RODICA IORDANOV, secretar de stat al Ministerului Mediului: "- Și ei au început zarva? - Ei au fost primii care au venit cu scrisori. Eu nu le verific actele și nu-i certific. Ei când au fost aici prima dată în luna noiembrie, ei au spus că sunt companie românească. Ei știu despre toate condițiile de mediu. De asta nu a fost o problemă. Ei s-au conformat. Ei sunt cei care sunt cei mai afectați de toată situația asta. - Către cine importă? - Nu, ei au zis că lucrează cu Uzina Metalurgică din Râbnița."

Ulterior, Iordanov a revenit spunând că „BPM” este înregistrată în Republica Moldova. Potrivit experților, toate companiile care importă fier uzat, sunt conectate cu Uzina Metalurgică din Râbnița, care este cel mai mare contribuabil la bugetul administrat de regimul separatist pro-rus de la Tiraspol.

Opinia ta contează. Comentează!