Postul TV ”Dojdi” a rămas fără licență
Externe 6 decembrie 2022, 20:12 | 521

Postul rus de televiziune independent, aflat în exil, ”Dojdi” a rămas fără licență de difuzare în Letonia. Consiliul Național al Presei Electronice de la Riga afirmă că a luat această decizie din motive de securitate. Motiv pentru izbucnirea unui adevărat scandal a servit declarația unui jurnalist, care și-ar fi manifestat sprijinul pentru armata rusă. Acum, ”Dojdi” este învinuit de amenințări la adresa securității naționale și a ordinii publice. ”Dojdi” va înceta să mai difuzeze în Letonia din 8 decembrie. Administrația postului numește evenimentele drept o farsă.

Pe 1 decembrie, prezentatorul ”Dojdi”, Alexei Korosteliov, a cerut audienței să scrie despre cazurile de încălcare a legilor rusești în timpul recentei mobilizări din Rusia și despre crimele de război.

Declarația a stârnit reacții imediate, iar jurnalistul a fost disponibilizat. Consiliul Presei Electronice de la Riga a decis că postul de televiziune rus nu mai poate activa pe teritoriul Letoniei.

IVAR ABOLINS EL LET, președintele Consiliului Presei Electronice din Letonia: "Vreau să amintesc că TV Rain este media letonă, care se supune legilor Letoniei și care a difuzat repetat informații inadecvate, false, și a manifestat susținere în privința războiului."

Consiliul Național al Presei Electronice va solicita, de asemenea, blocarea materialelor video Dojdi pe Youtube. Administrația postului numește evenimentele drept o farsă.

TIHON DZIADKO, redactor-șef, TV Rain: "Desigur, decizia de astăzi este absurdă și nu are nimic în comun cu rațiunea. Domnul Abolins, președintele Consiliului Presei Electronice, afirmă că declarația prezentatorului atentează la securitatea națională a Letoniei și crede că postul nostru de televiziune nu realizează importanța și gravitatea acestor declarații. Însă cum altfel să realizăm importanța și gravitatea celor întâmplate în emisie, dacă nu prin concedierea angajatului nostru?"

În luna decembrie, autoritățile letone au înregistrat mai multe reclamații împotriva TV Dojdi. Formal, postul a primit trei avertizări, după care, conform legii, autoritățile letone au tot dreptul să-i retragă licența. În primul caz, Dojdi a fost sancționat cu o amendă de 10 mii de euro după ce a difuzat o hartă cu Crimeea, care apare ca parte a Rusiei. În altă zi, prezentatorii postului au utilizat cuvintele „armata noastră” în raport cu Forțele Armate Ruse, iar pe soldații implicați în război i-au numit „băieții noștri”. Ultima picătură a fost declarația din zilele trecute. Conform legii letone, orice mențiune privind ajutorul acordat inamicului este considerată o încălcare directă a Legii privind mass-media. Ministrul leton al Apărării a cerut până și revocarea permiselor de ședere ale angajaților Dojdi.

Amintim că postul rus de televiziune se află în exil după ce a fost blocat pe teritoriul Rusiei la câteva zile de la începutul războiului din Ucraina pentru că s-a pronunțat împotriva așa-zisei operațiuni speciale.

În iunie curent, Dojdi a primit o licență de difuzare în Letonia, unde s-au mutat mai mulți jurnaliști, iar în luna iulie, și-a reluat difuzarea, după o pauză de cinci luni.

Opinia ta contează. Comentează!