Șeful MoldovaGaz a anunțat anterior că va cere ANRE o majorare a tarifelor cu 30-35 la sută
Economic 30 septembrie 2021, 19:46 | 1914

La miezul nopții expiră termenul de valabilitate a contractului în baza căruia Moldova este asigurată cu gaze naturale rusești. Șeful MoldovaGaz a anunțat anterior că va cere Agenției Naționale de Reglementare în Energetică o majorare a tarifelor cu 30-35 la sută. Până la această oră, ANRE nu a recepționat însă o astfel de solicitare din partea distribuitorului de gaze. Conform legislației, autoritatea de reglementare are la dispoziție șase luni pentru a examina o eventuală solicitare transmisă de MoldovaGaz.

Potrivit unor estimări preliminare, costul gazelor va crește până la aproape 300 de dolari pentru o mie de metri cubi. În consecință, vor crește și tarifele pentru consumatori. Potrivit șefei Serviciului de Comunicare al ANRE, Galina Sanduța, până în acest moment autoritatea de reglementare nu a recepționat nicio solicitare de majorare a tarifelor la gaze. Întrebată ce se va întâmpla după miezul nopții, când valabilitatea contractului actual expiră, Sanduța a răspuns că situația rămâne incertă. Responsabilii de la MoldovaGaz au fost astăzi inabordabili la telefon.

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor S.A. Moldovagaz a discutat astăzi despre „ajustarea volumelor contractuale de furnizare a gazelor naturale prin majorarea acestora”.

MOLDOVAGAZ DESPRE MAJORAREA VOLUMELOR DE GAZE: "Acest fapt a fost determinat de depășirea volumelor contractate de furnizare în lunile februarie-aprilie a acestui an pe fundalul vremii reci, stabilite în perioada menționată, precum și insuficienței resurselor de gaze naturale pentru luna septembrie."

Despre prețul ce urmează a fi plătit însă, compania nu spune nimic. În septembrie, prețul de import a gazelor naturale a ajuns la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi. De menționat că Gazprom deține pachetul majoritar de acțiuni în MoldovaGaz. Guvernul de la Chișinău deține 35,33 la sută, iar administrația de la Tiraspol – 13,44 la sută.

Opinia ta contează. Comentează!