Mariana Dahan este inclusă în Top 100 cei mai influenți oameni din domeniul identității digitale
Monden 19 noiembrie 2021, 20:04 | 8687

O celebră casă de producție filmează în Republica Moldova un documentar despre oamenii fără identitate. Mai exact, despre cei care nu au nici măcar un certificat de naștere. În procesul de creație este implicată și Mariana Dahan, singura moldoveancă de aici, care a fost inclusă de revista Time în Top 100 cei mai influenți oameni din domeniul identității digitale din întreaga lume.

Echipa Netflix, o casă de producție cu renume mondial, a ajuns la Chișinău acum câteva zile pentru a turna documentarul „Shadows in the Dark”, care în românește se traduce ca ”Umbre în întuneric”. Cu echipa de filmare a venit acasă și Mariana Dahan. Stabilită mai bine de 20 de ani peste hotare, ea a devenit o autoritate influentă în luptă pentru drepturile fundamentale ale oamenilor pe plan mondial.

MARIANA DAHAN, fondatoarea „World Identity Network”: "În lume avem un miliard de persoane, care nu au nicio manieră (posibilitate) de a dovedi existența lor. Aceste persoane nu există nicăieri în mod legal. Ei nu dețin documente, acte de identitate."

Producătorii filmului le numesc pe aceste persoane ”invizibile”. În afară de rude sau prieteni, nimeni nu știe despre existența lor. Este vorba despre copiii născuți cel mai des în mediul rural, unde drepturile le sunt prea puțin respectate. Aceștia devin deseori victime ale traficului uman, sunt abuzați pentru că nu are cine să-i apere. Ei nu pot călători, nu pot obține servicii medicale, nu pot să-și cumpere o casă. Astfel de persoane există și în Republica Moldova.

JIM STONE, co-producător: "Există o problemă acută în lume cu refugiații, cu traficul uman. Și sunt atât de multe abuzuri, din cauză că oamenii nu au o identitate. În același timp, ne inspiră acei copii din Africa de Est, care au mers pe jos până în Franța și au păstrat un zâmbet pe față. Și speranța!"

Mariana Dahan s-a născut în satul Grimcăuți și a crescut într-o familie, care știa ce înseamnă greutățile.

MARIANA DAHAN, fondatoarea „World Identity Network”: "Mi se pare important ca eu fiind din Moldova, să pot aduce anumite istorii de la noi la Hollywood. Nu este vorba doar despre istorii triste, dar și cele care oferă speranță."

BRAD KREMER, director de imagine: "Ne-a povestit istoria ei, despre cum a crescut în nordul Moldovei, la o fermă, fără a avea o identitate, și despre pasiunea ei de a oferi identitate unui miliard de oameni din întreaga lume."

Mariana Dahan a ajuns să studieze la Harvard, iar din 2014 lucrează asupra programelor digitale de identificare, care ar ajuta oamenii din întreaga lume să beneficieze de drepturi fundamentale prin obținerea actelor de identitate necesare. A colaborat cu instituțiile ONU, pentru a preveni traficarea copiilor. Este ambasador al mai multor asociații de caritate internaționale. Mariana Dahan a devenit o persoană influentă global. Vorbește șase limbi și încearcă prin intermediul propriului ONG să-i ajute pe oameni să scape de ”invizibilitate”. Istoria ei, a unei fete visătoare, care se vedea trăind în Paris, este o parte importantă a documentarului „Shadows in the Dark”. Filmările au început anume în satul ei de baștină.

MARIANA DAHAN, fondator „World Identity Network”: "Evident că există o parte de noroc în orice facem, dar nu trebuie să uităm și partea muncii. Eu cred foarte mult în educație."

Scopul filmului este de a aborda și soluțiile pentru problema oamenilor ”invizibili”. 80 la sută din documentar este deja gata, Republica Moldova fiind ultima locație pentru filmări. Detalii aflați pe 27 noiembrie, în cadrul emisiunii Dora Show, de la ora 20.00, la Jurnal TV.

Opinia ta contează. Comentează!