Image-Description
Igor Grosu: PAS nu vede motive care l-ar determina să voteze Bugetul 2020 propus de Guvernul Chicu
Economic 19 decembrie 2019, 10:57 | 1812

Președintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, declară că nu vede motive pentru care formațiunea sa ar vota proiectul Bugetului de Stat pentru 2020. Deputatul consideră că proiectul Bugetului irealist, întrucât nu va putea acopere deficitul prognozat de Guvernul Ion Chicu.

Pe lângă aceasta, proiectul Bugetului este unul electoral și are ca scop să-i asigure lui Igor Dodon un al doilea mandat de președinte al R.Moldova.

Șeful deputaților din PAS menționează că din proiectul bugetului elaborat de Guvernul Maia Sandu și preluat aproape în totalitate de Guvernul Ion Chicu lipsesc, totuși anumite puncte importante, cum ar fi primele pe care trebuiau să le primească angajații din sectorul public, la fel ca și banii pe care i-a promis România Republicii Moldova, la fel, nu se regăsesc în proiect. În plus, autoritățile publice locale se vor pomeni fără fonduri, pentru că proiectul bugetului prevede ca banii economisiți de primării să fie livrați autorităților centrale.

„Pe această notă „pozitivă” noi nu prea vedem de ce am vota. În plus, în domeniul importurilor de mașini hibrid, care mai puțin poluează, în loc să-i favorizăm pe cei care aduc asemenea mașini, se favorizează un alt importator care stă de ani de zile pe piața locală. Lucruri de-astea sunt multe și pe noi ne îngrijorează, ne determină să nu votăm”, a declarat Igor Grosu într-o emisiune la TVR Moldova.

De cealaltă parte, deputatul Andrian Lebedinschi recunoaște că proiecte ale blocului ACUM au fost incluse în bugetul pentru anul viitor, însă, spune el, o bună parte din inițiativele președintelui Igor Dodon ar fi rămas fără atenție, iar după demiterea Guvernului Maia Sandu au fost luate în considerație.

Caracterul electoral al Bugetului pentru 2020 a fost evidențiat și de omentatorul politic Corneliu Ciurea, care nu vede, însă, o problemă în proiectele „generoase” ale politicienilor, în ajunul alegerilor prezidențiale.

„Vine un an electoral și politicienii în această perioadă sunt mai darnici. Dar sperăm foarte mult că Guvernul Chicu să fie în stare să echilibreze bugetul în așa fel încât să nu existe probleme mari cu executarea lui”, a precizat Ciurea.

Menționăm că proiectul Legii Bugetului 2020 a fost aprobat în prima lectură pe 5 decembrie, iar pe 17 decembrie Guvernul a avizat pozitiv amendamente în valoare de 98 de milioane de lei din 3,5 miliarde propuse inițial de către deputați. Bugetul urmează să fie aprobat în lectură finală până la sfârșitul acestei săptămâni, deoarece Parlamentul iese în vacanță.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie