Igor Dodon a inițiat un proiect de lege privind reorganizarea SPPS-ului
Politic 29 iunie 2020, 21:15 | 1145

Președintele Igor Dodon a inițiat un proiect de lege privind reorganizarea Serviciului de Protecție și Pază de Stat. În timp ce șeful statului susține că scopul proiectului pe care și-a pus semnătura este ”reorganizarea SPPS într-o instituţie modernă”, unii deputați din opoziție spun că el urmărește subordonarea unui ”batalion militarizat”.

Potrivit proiectului de lege, demnitarii care beneficiază de protecție de stat sunt președintele țării, prim-ministrul și președintele Parlamentului. În documet se mai scrie că SPPS va avea dreptul să solicite autorizarea introducerii armelor, munițiilor și mijloacelor tehnice speciale de către personalul serviciilor omologate de peste hotare care asigură securitatea demnitarilor străini. SPPS va mai avea dreptul ”să autorizeze utilizarea spațiului aerian de către aeronave fără pilot care execută filmări la sediile de lucru și la reședințele unde se desfășoară misiuni de protecție”, dar și ”să intervină pentru capturarea sau anihilarea elementelor teroriste sau agresive”. În nota informativă a proiectului se spune că ”asigurarea protecţiei demnitarilor Republicii Moldova rămâne a fi o misiune nu mai puţin importantă decât combaterea corupţiei, contracararea activităţilor extremiste şi a terorismului”. Deputatul Iurie Reniță îl acuză pe Igor Dodon de faptul că ar intenționa să transforme SPPS-ul într-un batalion militarizat, al cărui scop ar fi protejarea sa în orice condiții, dar mai ales acum, în ajunul alegerilor prezidențiale.

IURIE RENIȚĂ, deputat al Platformei DA: Îl copiază sută la sută pe idolul sau, Vladimir Putin. Pentru a contracara această inițiativă foarte periculoasă, am elaborat și prezentat, împreuna cu deputatul Lilian Carp, mai multe amendamente la proiectul respectiv de lege, principalul dintre acestea fiind trecerea SPPS-ului în subordonarea Guvernului. // Sursa: Facebook.com

Amintim că, în luna iunie a anului trecut, Serviciul Protecție și Pază de Stat a trecut în subordinea șefului statului. Solicitată pentru o reacție, purtătoarea de cuvânt a Președinției ne-a spus că ”nu comentează declarațiile opoziției”. Anterior, Igor Dodon a răspuns acuzațiilor lansate de către deputatul Iurie Reniță, afirmând că el ar reprezenta interesele lui Vladimir Plahotniuc. 

Opinia ta contează. Comentează!