Procesul lui Pasat continuă
Justiţie 6 iulie 2022, 20:10 | 902

Fostul director al SIS, Valeriu Pasat, vrea să-și apere în instanță onoarea și reputația. El afirmă că fostul ministru de Externe Andrei Stratan i-ar fi denigrat imaginea. Cererea lui Pasat va fi examinată de Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Judecătoarea Alina Brăgaru a respins demersul reprezentantului Ministerului de Externe, care a cerut încetarea examinării cauzei din motiv că Valeriu Pasat a depus cererea în instanță peste termenul de prescripție.

Valeriu Pasat zice că nu s-a așteptat la o astfel de cerere din partea Ministerului de Externe.

VALERIU PASAT, fost director SIS: "Țin la această instituție ca și la toate instituțiile în cadrul cărora am activat. Sincer, am crezut din start că ministerul va face o declarație, unde va condamna astfel de forme de lucru care au fost pe timpul Partidului Comunist. Sper că va revedea conducerea ministerului această decizie și dacă va fi o condamnare la astfel de forme de lucru cred că mai avem un viitor, iar dacă nu, înseamnă că rămânem la sistemul stalinist care a fost."

În 2006, ministrul de Externe Andrei Stratan a trimis o scrisoare secretă misiunilor diplomatice peste hotare și i-a obligat pe ambasadori să se întâlnească cu miniștri de externe, prim-miniștri și președinții din țările în care se aflau și să le comunice că ”Pasat este vinovat pentru comercializarea frauduloasă a avioanelor militare din dotarea Armatei Naționale și pentru trădare de Patrie”. Acest lucru se întâmpla în momentul în care dosarele lui Valeriu Pasat nu erau duse la capăt și nu era o decizie în acest sens.

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, va examina în septembrie reclamațiile lui Valeriu Pasat. Acesta speră ca procesul de judecată va fi unul corect.

VALERIU PASAT, fost director SIS: "Cum putea ministrul de Externe să dea instrucțiuni și să spună că eu sunt vinovat dacă nu a fost anunțată sentința pe multe dosare, care mi-au fost incriminate? Eu mai înțeleg dacă avioanele erau vândute în țările arabe, dar acolo a fost o tranzacție specifică între două guverne - Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite."

În speranța că obținem un comentariu, l-am sunat pe purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă, dar acesta nu ne-a răspuns la apel.

Opinia ta contează. Comentează!