Prima zi a lunii aprilie vine cu vești proaste pentru consumatori - curentul se scumpește esențial
Economic 1 aprilie 2022, 15:22 | 1269

Prima zi a lunii aprilie vine cu vești proaste pentru consumatori. Curentul se scumpește esențial. Cetățenii deserviți de Premier Energy, precum și cei de la nordul țării care primesc curent de la FEE Nord vor plăti cu aproape 40 la sută mai mult pentru energie. Despre noile tarife o echipă Jurnal TV a discutat cu mai mulți locuitori din satul Prepelița, raionul Sângerei. Oamenii spun că au tăiat toate cheltuielile mai puțin prioritare, dar în condițiile noilor tarife, nu mai știu cum să economisească, pentru a nu rămâne în beznă. Unii se declară pur și simplu depășiți de valul de scumpiri.

La sat, oamenii încă rezistă doar pentru că mai cresc câte ceva prin jurul casei, altfel nu ar mai putea face față scumpirilor care nu mai contenesc. Acum însă, după intrarea în vigoare a noilor tarife la energia electrică, sunt puși în fața unei noi provocări.

ALA MÂNDRU, locuitoare satul Prepelița, raionul Sângerei: "Iată uitați-vă, am trei invalizi pe capul meu. Nepoțica, bărbatul și am un cumnat pe spatele meu. Am o vacă, mai vând frupt: lapte, brânză, smântână și mai strâng bănuț la bănuț. - Dar cât plătiți pentru curent acum? - Mia. 800, 900 plătim. - Cum economisiți dvs. energia electrică? - Avem un singur frigider, seara copii se mai uită la televizor, dar așa, nu avem când să stăm. Ne hrănim numai cu ceea ce avem prin grădină, am strâns, am pus prin borcane și cât mai ținem păsări."

La o margine de drum am surprins mai mulți gospodari care au scos la vânzare saci cu cartofi. Munca pe deal, le aduce o bucată de pâine în aceste vremuri grele. Pe soții Grusciuc i-au găsit pregătind grădina pentru semănat. Oamenii așteaptă cu frică factura la curent și spun că și până acum achitau mult.

VASILE GRUSCIUC, locuitor satul Prepelița, raionul Sângerei: "Eu lucrez acasă cu freza electrică. Mai avem cuptor electric. - Cum economisiți dvs curentul electric? - Cum, atunci când nu faci nimic. Când stai degeaba și stingi toate luminile."

Pe lângă scumpirea curentului, oamenii trebuie să țină piept și altor majorări de prețuri.

RAISA GRUSCIUC, locuitoare satul Prepelița, raionul Sângerei: "E scump, e scump, e prea scump, ei s-au uitat după salariile lor, dar noi salariu nu avem deloc. Avem pământuri. Acum trebuie să fie aratul, semănatul, dar cu ce, de unde să iei atâția bani? S-a scumpit și motorina, e 27 de lei, când anul trecut era 13 lei litrul."

Chiar și fără scumpirea curentului electric, oamenii spun că scot din buzunare mii de lei pentru a achita factura. De acum încolo nici nu-și imaginează cum și de unde ar putea să mai economisească.

LUCIA SAMBRIȚSCHI, locuitoare satul Prepelița, raionul Sângerei: "Se scumpește și e foarte rău. - Cât plătiți acum pentru curentul electric? - O mie de lei. Asta e foarte mult. Iată avem o mică afacere cu mure, te mai duci la piață, dar lumea spune că așa sunt scumpe, ce să faci, e clar, că e muncă."

Nu economisesc curentul doar cei care, de sărăcie, nu au prea multe lucruri prin casă. Mătușa Maria ne-a spus că ziua stă mai mult pe afară. Pensia de 1700 de lei pe care o primește îi ajunge doar pentru a supraviețui, așa cum în casă nu are nici măcar strictul necesar.

MARIA BOIARINOVA, locuitoare satul Prepelița, Sângerei: "Eu nu am nimic, am doar un radio, care îmi spune ora și noutăți despre război și gata. Mai am în casă o lampă, dar o aprind odată în an. Ziua se luminează, mă scol, pe afară stau, seara se întunecă și merg la culcare."

Viața devine din ce în ce mai scumpă și pentru tineri.

Din 1 aprilie intră în vigoare noile tarife la curentul electric. Astfel, consumatorii casnici deserviți de Premier Energy vor plăti cu 70 de bani mai mult pentru un kWh, iar cei deserviți de FEE Nord vor achita cu 46 de bani mai mult. Oamenii sunt îndemnați să utilizeze rațional energia electrică - să stingă lumina atunci când nu o folosesc, să scoată din priză echipamentele pe care nu le utilizează sau să folosească becuri LED.

Opinia ta contează. Comentează!