Președintele Finlandei și premierul Suediei au semnat un memorandum cu președintele Turciei
Externe 29 iunie 2022, 19:34 | 584

NATO va fi completată cu Suedia și Finlanda. Principalul oponent, Turcia, a declarat că va sprijini aderarea celor două state. Rusia nu vede decizia cu ochi buni. Președintele Volodimir Zelenski a solicitat Alianței un loc pentru Ucraina în spațiul de securitate comun. Astăzi a fost adoptat un nou concept de securitate, care definește Rusia drept „cea mai directă amenințare”. Se întâmplă la summitul NATO, care se desfășoară la Madrid.

Președintele Finlandei și premierul Suediei au avut aseară o întâlnire cu președintele Turciei, în urma căreia a fost semnat memorandumul trilateral.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Sunt încântat să anunț că avem acum un acord, care deschide calea pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO. Turcia, Finlanda și Suedia au semnat un memorandum ce abordează preocupările Turciei, inclusiv exporturile de arme și lupta împotriva terorismului. Vom demonstra că ușa NATO rămâne deschisă, invitând Finlanda și Suedia să se alăture alianței noastre."

În replică, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova consideră extinderea Alianţei drept un factor extrem de destabilizator. ”Rusia are o atitudine negativă faţă de intrarea Suediei şi Finlandei în organizaţie”, a declarat Riabkov presei de la Moscova.În cadrul summitului urmează să fie luate decizii ce vor schimba Alianța pentru mulți ani de acum înainte. Se va conveni inclusiv asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina. Jens Stoltenberg a recunoscut că sprijinul pentru Ucraina are un cost pentru aliați, dar a subliniat că cel mai mare cost e cel plătit de către ucraineni.

JENS STOLTENBERG, secretarul general al NATO: "Lumea aliaților NATO va fi mai nesigură, dacă Putin va câștiga acest război. Este în interesul securității noastre să ne asigurăm că Ucraina prevalează ca națiune suverană și independentă, și prin urmare, trebuie să oferim sprijin atâta timp cât este nevoie."

Volodimir Zelenski a avut o intervenție video în cadrul summmitului și a subliniat că obiectivele Ucrainei sunt exact aceleași cu cele ale Alianței și că ambițiile Moscovei nu se opresc la Ucraina.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Armata rusă nu vrea să se oprească în Donbas sau undeva în sudul Ucrainei. Vrea să asimileze oraș după oraș în țara noastră, iar apoi pe toată lumea din Europa - pe toți cei pe care conducerea rusă îi consideră proprietate, nu state independente. Acesta este adevăratul obiectiv al Rusiei. Întrebare: Cine urmează? Moldova sau țările baltice? Sau Polonia? Răspuns: Toate!"

Zelenski a mai remarcat că politica ușilor deschise a NATO nu ar trebui să semene cu vechile turnichete de la metroul din Kiev.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Politica ușilor deschise promovată de NATO nu trebuie să semene cu vechile turnichete ale metroului din Kiev: acestea sunt deschise, iar când te apropii, turnichetele se închid până în momentul în care plătești. Nu a plătit încă suficient Ucraina? Contribuția noastră la apărarea atât a Europei, cât și a întregii civilizații nu este suficientă? De ce mai este nevoie? Pot spune că avem nevoie de garanții de securitate și trebuie să găsiți un loc pentru Ucraina în spațiul comun de securitate."

Volodimir Zelenski a subliniat că războiul nu ar trebui să dureze și că Ucraina are nevoie de mai multe arme.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Dacă identificați cu adevărat Rusia ca principală amenințare, trebuie să susțineți pe deplin principala, prima țintă. Acesta nu este un război al Rusiei doar împotriva Ucrainei, este un război pentru dreptul de a dicta condiții în Europa. Pentru cum va fi viitoarea ordine mondială. De aceea, este o necesitate absolută să sprijinim Ucraina și acum cu arme, finanțe și politic, astfel de sancțiuni împotriva Rusiei, care îi vor opri capacitatea de a plăti pentru război."

Președintele american Joe Biden a declarat în timpul discuțiilor cu Jens Stoltenberg că Statele Unite își îmbunătățesc poziția de forță în Europa pe termen lung pentru a consolida securitatea regională în toate domeniile - terestre, aeriene și maritime, după invazia Rusiei în Ucraina. În România vor fi 5000 de militari americani.

JOE BIDEN, președintele Statelor Unite ale Americii: "Astăzi anunț că Statele Unite vor îmbunătăți poziția forțelor noastre în Europa În Polonia, vom stabili un cartier general permanent pentru Corpul 5 Armată al SUA și vom consolida interoperabilitatea SUA-NATO pe întregul flanc estic. Vom menține o brigadă rotativă suplimentară, care este de 3000 de luptători și încă 2000 de personal, echipă de luptă aici, în Europa, cu sediul în România. În momentul în care Putin a spulberat pacea în Europa și i-a atacat pe toți chiriașii ordinii bazate pe reguli, Statele Unite și Aliații noștri, noi ne vom intensifica. La acest summit, întreaga Alianță va primi Finlanda și Suedia, o cerere istorică de aderare."

De la începutul anului, Statele Unite au adus 20 000 de forțe americane suplimentare în Europa, ca răspuns la mișcarea agresivă a Rusiei, ducând totalul american de forțe în Europa la 100 de mii.

Opinia ta contează. Comentează!