Image-Description
Slusari, despre dezastrul din agricultură: „Consiliul Concurenței nu face nimic pentru a combate acordurile de cartel”
Economic 28 septembrie 2018, 11:30 | 1778

Situația din agricultură este dezastruoasă, înțelegerile de cartel fac legea, prețurile de achiziție la aproape toată producția agricolă din țara noastră sunt cele mai joase din regiune, iar fermierii cu greu pot să activeze în asemenea condiții. Alarma este dată, din nou, de vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari, care acuză Partidul Democrat că se face vinovat, în mare parte, de această situație.

„Plahotniuc, nu minți țăranii! Nu-ți chinui miniștrii în vederea identificării soluției magice pentru producătorii agricoli mici. Nu poți repara în trei luni electorale dezastrul din agricultură la care a contribuit semnificativ partidul tău. Anume ministrul democrat Lazăr a blocat, timp de doi ani, includerea agriculturii în prioritățile Strategiei 2012-2020. Chiar dacă comisarul european Dacian Cioloș scria mai mult decât explicit că lipsa ramurii agricole din priorități face imposibilă alocarea pentru noi a fondurilor agricole europene nerambursabile ENPARD. Prin urmare, Moldova a primit acces la acești bani doar în 2016 și în sume mai mici. Dar după suspendarea suportului macrofinanciar din partea UE mă tem că noi iar și pentru mult timp am pierdut suportul european pentru agricultura noastră. De ce vorbesc despre acest lucru? Deoarece Fondul de subvenționare pentru agricultori demult ar trebui să constituie cel puțin 1,5 mlrd. de lei (mai ales dacă nu era furtul miliardelor) și o parte din acest ajutor s-ar fi putut să fie plătit pentru fiecare hectar, inclusiv pentru fermieri mici, care acum se confruntă cu mari dificultăți la comercializarea producției. Acest lucru cu siguranță ar micșora costurile de producere pentru ei”, afirmă vicepreședintele Platformei DA.

„Guvernul Plahotniuc este de aproape 3 ani la putere unipersonală. În toată perioada respectivă voi nu ați vrut să executați Legea nr. 257 din 27 iulie 2006, care prevede că statul va crea din sursele bugetare fonduri speciale de intervenții pe piețele agroalimentare pentru procurarea surplusurilor de producție în scopul neadmiterii perturbării pieței. Există un mecanism european tradițional pentru susținerea fermierilor. Platforma DA nu o dată a scris și a vorbit despre el”, adaugă Slusari.

Totodată, vicepreședintele Platformei DA acuză Consiliului Concurenței că nu mișcă un deget pentru a combate înțelegerile de cartel din agricultură.

„Consiliul Concurenței a fost controlat de PD de la momentul fondării. Această instituție cu buget anual de sute de milioane nu face nimic pentru a combate acordurile de cartel. Prețurile de achiziție la aproape toată producția agricolă din țara noastră sunt cele mai joase din regiune. Urmăresc această statistică timp de 4 ani. Apropo, în Ucraina nu am găsit preț la struguri mai jos de trei lei. Personal m-am adresat de două ori la Consiliul Concurenței cu solictarea constatării acordurilor de cartel pe unele cazuri. Fără succes. Nici măcar ancheta nu a fost pornită. Drept rezultat, intermediarii fac ce vor în domeniul achizițiilor și în orice moment se înțeleg între ei referitor la prețul de procurare a producției agricole în detrimentul fermierilor. Pot continua cu alte multiple exemple ale indiferenței voastre față de agricultură. Dar mă opresc aici. Cea mai bună soluție pentru țărani ar fi plecarea cât mai grabnică a guvernării Plahotniuc. Nu poate construi cel care a distrus 9 ani. Încearcă împreună cu Șor să organizați un colhoz. Fie la Grozești, fie la Orhei. Iar noi cunoaștem foarte bine ce trebuie de făcut în această ramură. Avem o abordare sistemică și ne asumăm un program complex privind modernizarea sectorului agroindustrial. Să îmbunătățim situația pentru toți producătorii agricoli și locuitorii din zonele rurale”, a punctat Alexandru Slusari.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie