După luni întregi de mister, formula de calcul pentru formarea prețului la gazele rusești a devenit publică
Economic 13 ianuarie 2022, 18:55 | 1497

După luni întregi de mister, formula de calcul pentru formarea prețului la gazele naturale rusești a devenit publică. Ministrul Infrastructurii Andrei Spânu a divulgat-o, deși a spus-o cu jumătate de gură. Asta pentru că cealaltă jumătate de adevăr a spus-o în urmă cu trei săptămâni președintele ”Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Într-un mesaj pe Facebook, ministrul Sânu a scris că formula de calcul a prețului la gazul rusesc e - cităm - ”un mixt de 30% la 70%, dar formula completă nu poate fi divulgată din motive de confidențialitate”. Despre faptul că formula de calcul se formează în baza unui raport al prețului petrolului pe piața internațională și prețul Spot pentru gaze pe piața europeană se știa de mai mult timp. Acum, Andrei Spânu a divulgat doar proporția de 30 la 70 de procente. Dacă ne aducem aminte de declarația de acum trei săptămâni a șefului Moldovagaz, Vadim Ceban, înțelegem că ponderea prețului petrolului este de 70%, iar a gazului în formula de calcul e de 30%.

VADIM CEBAN, președintele ”Moldovagaz”: "- Formula care e în contratct și care e super secretă ea e legată și de prețul de pe piața internațională? - Da. Ea e legată depiața din Uniunea Europeană. - În ce procent? - E un procent mai mic comparativ cu corelația prețului la petrol. Ponderea petrolului este mai mare."

Se întâmplă după ce de mai bine de două luni ministrul Infrastructurii, dar și alți oficiali, au refuzat categoric să spună care este formula de calcul ce se aplică la stabilirea prețului de import al gazelor rusești. La cea mai recentă conferință de presă care a avut loc marți, Spânu a invocat secretul comercial din contractul cu Gazprom.

ANDREI SPÂNU, ministrul Infrastructurii: "- Am promis că în cadrul Consiliului de Observatori al Moldovagaz vom solicita către Gazprom dacă este posibil să publicăm contractul - De ce nu ați solcitat până acum? - Nu. Păi, am solicitat ți au spus că - ”nu”. Am solicitat inclusiv când am fost la Sankt Petersburg. Am spus că eu, în calitatea de ministru, vreau ca și contractul și protocolul să fie public. - Vadim Ceban spunea că nu există această solicitare. - Despre care solicitare... - De a publica contractul. - În următoarea ședință a Consiliului de Observatori, care va avea loc săptămâna viitoare, membrii din partea Guvernului Republicii Moldova vom solicita ca să fie făcut public."

Despre faptul că formula de calcul este bazată în mare parte pe cotațiile petrolului pe piața internațională a scris anterior și presa rusă. Acum avem doar cifrele oficiale.

Opinia ta contează. Comentează!